lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Belgicko, Holandsko a Slovinsko sú ďalšími hostiteľmi zdravotníckych zásob EÚ Brusel 11. januára (TASR) - Od pondelka 11. januára sa Belgicko, Holandsko a Slovinsko stávajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 11.01.2021 categoryDenné správy

Brusel 11. januára (TASR) - Od pondelka 11. januára sa Belgicko, Holandsko a Slovinsko stávajú ďalšími hostiteľskými krajinami pre zdravotnícke potreby nástroja rescEU, ktorý je súčasťou Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. A Nemecko bude hostiteľom v poradí už druhého skladu strategických lekárskych zásob EÚ. Uviedla to Európska komisia (EK) v správe pre médiá.Komisia pripomenula, že celkovo už deväť členských krajín EÚ bude hostiteľmi spoločných európskych zásob dôležitého lekárskeho vybavenia, ktoré môže byť rýchlo prerozdelené v prípade zdravotných kríz a keď sú národné systémy zdravotníctva preťažené. Ako napríklad pri súčasnej pandémii nového typu koronavírusu. Belgicko, Holandsko a Slovinsko sa pripojili k Dánsku, Grécku, Maďarsku, Nemecku, Rumunsku a Švédsku.Súčasné strategické rezervy podľa EK zahŕňajú viac ako 65 miliónov lekárskych masiek a 15 miliónov masiek typu FFP2 a FFP3; viac ako 280 miliónov párov lekárskych rukavíc; takmer 20 miliónov lekárskych plášťov a záster; niekoľko tisíc koncentrátorov kyslíka a pľúcnych ventilátorov.Cez nástroj rescEU boli potrebné lekárske potreby zaslané do Českej republiky, Čiernej Hory, Francúzska, Chorvátska, Litvy, Severného Macedónska, Srbska, Španielska a Talianska."Vďaka ďalším štyrom lekárskym rezervám rescEU - v Belgicku, Holandsku, Nemecku a Slovinsku - EÚ zaisťuje, aby zraniteľné skupiny a zdravotnícki pracovníci dostali vybavenie potrebné na ochranu a udržanie stabilných zdravotných systémov na celom kontinente," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.Lekárska rezerva rescEU obsahuje rôzne typy zdravotníckych prístrojov, ako sú ochranné masky alebo lekárske ventilátory používané v intenzívnej starostlivosti. Hostiteľské krajiny sú zodpovedné za obstarávanie zdravotníckeho materiálu, pričom Európska komisia financuje tieto nákupy, ako aj náklady spojené so skladovaním a prepravou.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...