lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Biden pošle vakcíny Mexiku a Kanade - bude to vôbec prvý export dávok z USA Washington/Mexiko 18. marca (TASR) - Spojené štáty plánujú poslať celkovo štyri milióny dávok očkovacej látky ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 18.03.2021 categoryDenné správy

Washington/Mexiko 18. marca (TASR) - Spojené štáty plánujú poslať celkovo štyri milióny dávok očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca do Mexika a Kanady - bude to prvý americký vývoz vakcín. Vo štvrtok to tlačovej agentúre AP povedal nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu. Neskôr správu o vakcínach pre Mexiko na Twitteri potvrdil mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard.Podľa nemenovaného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena plánujú USA poslať 2,5 milióna dávok Mexiku a 1,5 milióna dávok Kanade ako "pôžičku". Vakcína od AstraZenecy nebola v USA schválená na použitie, ale schválila ju Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).V Spojených štátoch sú v skladoch nazhromaždené desiatky miliónov dávok AstraZenecy pre prípad, že táto vakcína dostane súhlas na núdzové použitie. To vyvoláva na medzinárodnej scéne pobúrenie, pretože život zachraňujúce dávky takto nemôžu byť použité v zahraničí, píše AP.Biely dom už skôr vyhlásil, že prioritou prezidenta Bidena je zaočkovanie všetkých Američanov proti koronavírusu, ale podľa slov predstaviteľa Biden povolil pôžičku preto, že "koronavírus nepozná hranice".Predstaviteľ sa k transakcii vyjadril pod podmienkou zachovania anonymity, ešte pred jej oficiálnym oznámením.Agentúra AFP neskôr priniesla informáciu, že šéf rezortu mexickej diplomacie Ebrard potvrdil vo štvrtok na Twitteri dodávky z USA. Napísal, že po rozhovore mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora a jeho amerického kolegu Bidena Spojené štáty súhlasili so zaslaním vakcín Mexiku."Dostal som otázky, či je pravda, že po rozhovoroch oboch prezidentov vznikla dohoda o vakcínach. Áno, informácia je správna," uviedol minister s tým, že ďalšie podrobnosti oznámia neskôr.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...