lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Čína: Šanghaj pri uvoľňovaní lockdownu čiastočne obnovil verejnú dopravu Peking 22. mája (TASR) – V čínskom Šanghaji v nedeľu čiastočne obnovili prevádzku verejnej dopravy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 22.05.2022 categoryDenné správy

Peking 22. mája (TASR) – V čínskom Šanghaji v nedeľu čiastočne obnovili prevádzku verejnej dopravy v rámci postupného opätovného otvárania mesta po takmer dvojmesačnom lockdowne v dôsledku šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.Najväčšie čínske mesto takmer úplne uzavreli od sveta v apríli, keď sa stalo epicentrom najhoršieho výskytu covidu v krajine od prvej fázy pandémie. Na rozdiel od iných krajín Čína neustúpila od stratégie "nulovej tolerancie" covidu, pri ktorej sa snaží rýchlymi a tvrdými opatreniami izolovať ohniská nákazy, hoci je to pri infekčnejšom variante omikron čoraz ťažšie.Po spomalení šírenia vírusovej choroby však Šanghaj opatrne zmierňuje reštrikcie, keď už umožnil obnoviť výrobu v niektorých továrňach a obyvateľom menej rizikových oblastí znovu vychádzať von.Od nedele znova premávajú štyri z 20 liniek metra a obnovila sa aj časť cestnej dopravy. Ľudia, ktorí chcú použiť verejnú dopravu, musia preukázať negatívny test na covid a mať "normálnu teplotu", vyplýva z nariadenia úradov.V obvode Ťing-an v centre mesta však v nedeľu znova zaviedli lockdown a obyvatelia tam podstúpia tri kolá hromadného testovania, počas ktorého nesmú opúšťať svoje domovy.Šanghaj, ktorý má 25 miliónov obyvateľov, hlásil v nedeľu približne 600 prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň, z nich 570 bolo bez príznakov.Obmedzenia sú naďalej v platnosti v ďalších čínskych mestách vrátane hlavného mesta Peking, kde uzavreli mnohé obchody, obmedzili verejnú dopravu a nariadili miliónom ľudí prácu z domu.Do soboty takmer 5000 ľudí z pekinského obytného komplexu Nan-sin-jüan premiestnili do karanténnych hotelov po tom, ako sa tam v uplynulých dňoch objavilo 26 nových infikovaných, informovali štátne médiá.Panujú obavy, že Peking by mohol uplatniť podobný prístup ako Šanghaj, v ktorom nemalo mnoho ľudí v dôsledku lockdownu dostatočný prístup k potravinám a zdravotnej starostlivosti, dodáva AP.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...