lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Črevná infekcia má už v Nemecku 26 obetí, Madrid nebude žalovať Berlín Berlín 9. júna (TASR) - Na 26 sa podľa dnešnej informácie Inštitútu Roberta Kocha v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Berlín 9. júna (TASR) - Na 26 sa podľa dnešnej informácie Inštitútu Roberta Kocha v Berlíne zvýšil počet nemeckých obetí črevnej nákazy, spôsobovanej zvláštnym hybridom enterohemoragických baktérií EHEC.Až 18 z nich zomrelo na následky vážnych komplikácií v podobe hemolyticko-uremického syndrómu (HUS), ktorý spôsobuje napríklad zlyhávanie obličiek či neurologické problémy. Vedci si lámu hlavu nad otázkou, prečo neurologické problémy sužujú tak vysoký počet mladých pacientok.Podľa rovnakého zdroja má počet nových prípadov v spolkovej republike medzičasom jasne klesajúcu tendenciu. Od začiatku mája ochorelo na infekciu preukázateľne okolo 2800 osôb, až 722 z nich trpí na HUS.Na výsledky detailnejších laboratórnych testov zvyškov uhorky z Magdeburgu, na ktorej sa našli stopy baktérií EHEC, sa čaká. Práve oni dajú odpoveď na otázku, či bol na zvyšku uhorky v kontajneri na odpadky istej nákazou sužovanej trojčlennej rodiny skutočne nebezpečný, agresívny sérotyp baktérií, ktorý vyvoláva obavy nielen v Nemecku, ale aj v ďalších európskych štátoch.Na "zozname podozrivých" figurujú aj naďalej nielen uhorky, paradajky a listový šalát, no aj klíčky, na konzumáciu ktorých sa však pri ankete medzi postihnutými rozpamätalo iba 28 percent z nich.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.