lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


EDA: EÚ sa príliš nedarí v boji proti antimikrobiálnej rezistencii Brusel/Luxemburg 15. novembra (TASR) - Európska únia zatiaľ v boji proti antimikrobiálnej rezistencii nezaznamenala veľký ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 15.11.2019 categoryDenné správy

Brusel/Luxemburg 15. novembra (TASR) - Európska únia zatiaľ v boji proti antimikrobiálnej rezistencii nezaznamenala veľký pokrok. Uvádza sa to v piatok zverejnenej správe Európskeho dvora audítorov (EDA).Audítori EÚ upozornili, že EÚ v boji proti multirezistentným baktériám, najmä baktériám, ktoré sa stali rezistentnými voči antibiotikám, zatiaľ nenastal výrazný pokrok. Doterajšie celoeurópske opatrenia síce viedli k určitému posunu, predovšetkým vo veterinárnej oblasti, nie je však veľa dôkazov o znížení zdravotnej záťaže spojenej s antimikrobiálnou rezistenciou. EDA vo svojej správe upozornila, že aj ked vo veterinárnej oblasti došlo k určitému pokroku, je potrebné, aby Európska komisia spoločne s členskými štátmi zintenzívnili svoje úsilie v boji proti tejto rastúcej hrozbe. Podľa autorov správy sú v tomto smere potrebné cielené a zároveň efektívne investície a opatrenia, medzi ktoré patrí zaistenie obozretného používania veterinárnych antimikrobiálnych látok či podpora súvisiaceho vedeckého výskumu. Antimikrobiálna rezistencia sa vyskytuje, keď sa mikróby ako baktérie, vírusy, parazity či huby stanú odolnými voči liekom, ktoré predtým zabezpečovali účinnú liečbu. Infekcie spôsobené baktériami rezistentnými voči liekom spôsobujú v EÚ každoročne približne 33.000 úmrtí a ekonomika prichádza o 1,5 miliárd eur v súvislosti s dodatočnými výdavkami na zdravotnú starostlivosť a stratou produktivity.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...