lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


EÚ na žiadosť Francúzska zabezpečí dve lietadlá na prepravu Európanov z Číny Brusel 28. januára (TASR) - Európska komisia v utorok večer oznámila, že v dôsledku rozšírenia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 28.01.2020 categoryDenné správy

Brusel 28. januára (TASR) - Európska komisia v utorok večer oznámila, že v dôsledku rozšírenia nového typu koronavírusu zo strednej Číny bol aktivovaný mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). Stalo sa tak na základe žiadosti Francúzska o pomoc pri poskytovaní konzulárnej podpory občanom členských krajín EÚ v okolí čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia nákazy.EK v tejto súvislosti uviedla, že občania krajín EÚ budú z mesta Wu-chan prepravení tento týždeň na palube dvoch francúzskych lietadiel. Prvé by malo priviezť približne 250 francúzskych občanov, do druhého lietadla by sa malo dostať viac ako 100 občanov EÚ z iných krajín.EÚ bude spolufinancovať náklady na obe lietadlá. Odlet prvého je naplánovaný už na stredu ráno, druhé by malo odletieť koncom týždňa. Občania členských krajín EÚ, ktorí sú prítomní v najviac postihnutom čínskom regióne a chcú sa vrátiť domov, môžu o túto možnosť požiadať bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť.EK upozornila, že v prvej fáze budú môcť cestovať iba zdraví občania bez symptómov ochorenia. ERCC je v neustálom kontakte s vládami členských štátov EÚ s cieľom koordinovať prepravu ich občanov z Číny a následne aj možné karanténne obdobia.Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič zdôraznil, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) pracuje nepretržite a je v neustálom kontakte s členskými štátmi, delegáciami EÚ v regióne a tiež s čínskym veľvyslanectvom v Bruseli. "Ďalšiu podporu EÚ možno zmobilizovať na požiadanie," povedal Lenarčič.Podľa eurokomisárky pre zdravie a potravinovú bezpečnosť Stelly Kyriakidisovej je Únia v prípade potreby pripravená podporovať členské štáty a zabezpečiť koordinovanú reakciu tak mimo hraníc Únie, ako aj v rámci EÚ. Dodala, že s Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb pozorne sleduje vývoj situácie a je v úzkom kontakte s členskými štátmi.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...