lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


EÚ vyčlenila na podporu sektora zdravotnej starostlivosti 2,7 miliardy eur Brusel 14. apríla (TASR) - Európska únia vyčlenila 2,7 miliardy eur zo svojho rozpočtu na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 14.04.2020 categoryDenné správy

Brusel 14. apríla (TASR) - Európska únia vyčlenila 2,7 miliardy eur zo svojho rozpočtu na podporu sektora zdravotnej starostlivosti v členských krajinách Únie. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK).Komisia pripomenula, že 2. apríla navrhla aktivovať Nástroj EÚ pre núdzovú pomoc (ESI) s cieľom priamo podporiť systémy zdravotnej starostlivosti v krajinách Európskej únie a podporiť ich tak v boji proti pandémii nového typu koronavírusu.Rada EÚ (členské krajiny) v utorok vyjadrila súhlas s tým, aby finančný nástroj vo výške 2,7 miliardy eur mohol okamžite poskytovať priamu podporu tam, kde je to najviac potrebné. Tento nástroj sa použije spolu s inými nástrojmi EÚ, napríklad s RescEU, nástrojom pre zvláštne rezervy operačných kapacit na úrovni Únie, ktorého rozpočet bol pod tlakom pandémie navýšený o 300 miliónov eur namiesto pôvodne plánovaných 80 miliónov eur. Eurokomisár zodpovedný za rozpočet Johannes Hahn v tejto súvislosti uviedol, že rozpočet EÚ bol vždy hlavným nástrojom solidarity a riešenia krízových situácií v EÚ, nástrojom na poskytnutie rýchlej pomoci ľuďom v núdzi v Európe, ako aj mimo nej."Dnes tento nástroj opäť mobilizujeme na podporou tých, ktorí sú v prvej frontovej línii - lekárov, zdravotných sestier a pacientov a ich rodín. Tento príspevok nám pomôže pri solidárnom monitorovaní choroby, sprístupnení väčšieho množstva testov a podpore príslušného lekárskeho výskumu," vysvetlil Hahn v správe pre médiá.Nástroj núdzovej podpory pre sektor zdravotníctva vo svojej prvej fáze pomôže financovať naliehavé potreby zdravotnej starostlivosti, ako je zaistenie ochranných masiek a respirátorov, preprava zdravotníckych pomôcok a pacientov v cezhraničných regiónoch, nábor ďalších zdravotníckych pracovníkov, ktorí môžu byť nasadení na území celej Únie, či výstavba mobilných poľných nemocníc.Komisia spresnila, že nástroj núdzovej podpory jej umožňuje obstarávať potrebný materiál priamo v mene členských štátov Únie a zamerať pomoc tam, kde je to najviac potrebné. Stanovenie priorít a mobilizácia prostriedkov a zdravotníckych síl sa bude uskutočňovať v úzkej koordinácii s členskými štátmi.Na riadenie tejto iniciatívy bola vytvorená interná pracovná skupina. V strednodobom až dlhodobom horizonte ESI umožní Únii podporovať úsilie jej členských štátov v oblasti hromadného testovania a všetok relevantný lekársky výskum. Týmto spôsobom bude eurokomisia poskytovať koordinovanú reakciu EÚ počas celej krízy, od súčasnej fázy až do momentu jej ukončenia a obnovy normálneho chodu spoločnosti.   Súhlas s uvoľnením rozpočtových prostriedkov pre nástroj núdzovej pomoci v oblasti zdravotníctva ešte musí poskytnúť aj Európsky parlament.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...