lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Farmaceutická stratégia pre Európu pomáha budovať európsku zdravotnú úniu Brusel 25. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v stredu farmaceutickú stratégiu pre Európu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 25.11.2020 categoryDenné správy

Brusel 25. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v stredu farmaceutickú stratégiu pre Európu s cieľom zabezpečiť pacientom prístup k inovačným a cenovo dostupným liekom a podporiť konkurencieschopnosť, inovačnú kapacitu a udržateľnosť farmaceutického priemyslu EÚ.Komisia v správe pre médiá spresnila, že vďaka spoľahlivým dodávateľským reťazcom táto stratégia umožní EÚ pokryť jej farmaceutické potreby aj v čase kríz. Stratégia bude kľúčovou zložkou budovania silnejšej európskej zdravotnej únie a pomôže vytvoriť nadčasový farmaceutický systém EÚ odolný voči krízam. Bude sa týkať nielen širšieho "ekosystému" liekov, ale aj niektorých aspektov zdravotníckych pomôcok.Európska farmaceutická stratégia má štyri hlavné ciele: zabezpečovať pacientom prístup k cenovo dostupným liekom a reagovať na neuspokojené zdravotné potreby (napríklad v oblasti antimikrobiálnej rezistencie, rakoviny, zriedkavých chorôb); podporovať konkurencieschopnosť, inovácie a udržateľnosť farmaceutického priemyslu EÚ a vývoj bezpečných, účinných a ekologickejších liekov; posilňovať mechanizmy pripravenosti a reakcie na krízy a riešiť bezpečnosť dodávok, ako aj zabezpečiť silný hlas EÚ vo svete presadzovaním vysokých noriem kvality, účinnosti a bezpečnosti liekov.Nová stratégia čerpá aj zo skúseností nadobudnutých počas doterajších reakcií EÚ na pandémiu ochorenia COVID-19 a všeobecne zlepšuje pripravenosť a odolnosť európskeho farmaceutického odvetvia.Hlavné opatrenia stratégie sa týkajú zabezpečenia prístupnosti, dostupnosti a cenovej prijateľnosti liekov, diverzifikácie a bezpečnosti dodávateľských reťazcov a propagácie environmentálne udržateľných liekov.Komisia zdôraznila, že jej stratégia zabezpečí, aby farmaceutická politika EÚ v meniacom sa prostredí vedeckých a obchodných zmien slúžila verejnému zdraviu, pričom bude podporovať inovácie zamerané na pacienta a zohľadňovať digitálne a technologické zmeny.Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v stredu vyzvala členské štáty EÚ a Európsky parlament, aby schválili ambiciózny program legislatívnych a nelegislatívnych opatrení, ktoré by sa mali začať zavádzať v najbližších rokoch.Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti zdôraznila, že EK už pracuje na tom, aby bolo možné zaistiť bezpečné a účinné lieky, dostupné a cenovo prijateľné za každých okolností pre všetkých pacientov v celej EÚ. "Farmaceutickou stratégiou pre Európu plníme svoj záväzok vytvoriť nadčasové farmaceutické prostredie zamerané na pacienta, v ktorom môže priemysel EÚ inovovať, prekvitať a zachovať si postavenie svetového lídra," zhodnotila situáciu komisárka. Zároveň priznala, že dlhodobá vízia otvorenej strategickej zdravotnej autonómie je aj reakciou na slabiny, ktoré odhalila súčasná koronakríza.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...