lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


HORNÉ PRŠANY: Humanitárne jednotky SČK idú cvičiť pri simulovanom zemetrasení Banská Bystrica 12. septembra (TASR) – Simulované zemetrasenie v obci Horné Pršany pri Banskej Bystrici ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 12.09.2014 categoryDenné správy

Banská Bystrica 12. septembra (TASR) – Simulované zemetrasenie v obci Horné Pršany pri Banskej Bystrici a jeho následky postavilo dnes na nohy Humanitárne jednotky Slovenského Červeného kríža (SČK). Na ceste do "postihnutej" obce je už asi 50 dobrovoľníkov z humanitárnych jednotiek z Bratislavy, Levíc, Liptovského Mikuláša, Svidníka a Košíc. Na pomoc im prídu aj podporné záchranné tímy - Samaritáni SR, tím z Fakulty zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity a Českého Červeného kríža z Ostravy. Cvičenie, ktorého detaily zatiaľ nepoznajú, má preveriť ich odborné schopnosti.SČK ako celok má šesť humanitárnych jednotiek. V prípade živelnej pohromy alebo inej katastrofy je ich úlohou zabezpečiť evakuovaným ľuďom stravu a pomôcť s prechodným ubytovaním. Zraneným obyvateľom poskytnú prvú pomoc. Za sebou majú už dve zdravotnícke misie, v tsunami postihnutej Indonézii a v Pakistane, ktorý pred rokmi postihlo zemetrasenie."Cvičenie sa začalo dnes presne o 13.00 h, keď som vyrozumela SČK - oddelenie krízového riadenia. Povolala som jednotlivé humanitárne jednotky do Horných Pršian, kde bolo zaznamenané zemetrasenie o magnitúde 5,9," hovorí riaditeľka územného spolku SČK v Banskej Bystrici Zuzana Stanová.Ako ďalej vysvetľuje, do miesta simulovaného zemetrasenia by mali všetky jednotky doraziť do večerných hodín. Prvý brífing je plánovaný na 20.00 h, kde sa dobrovoľníci dozvedia, čo sa stalo a čo ich čaká."Oznámime im, že po silných otrasoch zeme zostalo zavalených takmer 30 ľudí vrátane starostu a obec má zničenú infraštruktúru. Nevedia zatiaľ, že to bude nočné cvičenie. Potrvá od polnoci do tretej hodiny," pokračuje Stanová.SČK organizuje podobné cvičenia každý rok a spolupracuje pri nich so spoločnosťou Mondelez Slovakia. Tohtoročné sa koná pri príležitosti Svetového dňa prvej pomoci, ktorý si pripomíname každú druhú septembrovú sobotu."Náš územný spolok SČK v Banskej Bystrici si váži pomoc tejto spoločnosti. Darované vybavenie nám pomôže ku kvalitnejšej pomoci a zároveň už teraz budeme mať možnosť sa s ním zžiť," dodáva Stanová. Súčasťou zakúpenej výbavy je ťažné zariadenie spolu s prívesným vozíkom na prevoz potrebných vecí, defibrilátor, vybavenie poľnej kuchyne, mobilné ležadlá, chemické WC a výhrevné telesá.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...