lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Holandsko priznalo, že nebolo pri zavádzaní plošného očkovania pohotové Brusel/Amsterdam 5. januára (TASR) - Holandsko mohlo začať očkovať ľudí proti koronavírusu oveľa skôr, ale ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 05.01.2021 categoryDenné správy

Brusel/Amsterdam 5. januára (TASR) - Holandsko mohlo začať očkovať ľudí proti koronavírusu oveľa skôr, ale nebolo dosť pohotové, keď sa vlani v novembri prijímali potrebná rozhodnutia. Podľa utorkovej správy portálu DutchNews.nl to v pondelok večer priznal minister zdravotníctva Hugo de Jonge pred poslancami parlamentu v rámci rozpravy o národnej stratégii očkovania. Minister pripomenul, že Holandsko predpokladalo, že najskôr bude schválená vakcína od firmy Astra-Zeneca, ktorá nevyžaduje skladovanie očkovacích látok pri extrémne nízkych teplotách, a že vďaka tomu celonárodný očkovací program budú môcť realizovať aj rodinní lekári.Avšak na trhu EÚ ako prvá prišla vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, a tá nie je vhodná na použitie v malých očkovacích centrách.De Jonge v pondelok večer informoval poslancov, že mohol konať aj ináč a požiadať miestne zdravotné rady, aby sa aj vďaka ich znalostiam a odbornosti v rozsiahlych očkovacích kampaniach včas pripravili na vakcínu od Pfizeru/BioNTechu. "Dospel som k záveru, že sme sa ukázali ako nedostatočne obratní a neboli sme schopní dostatočne rýchlo reagovať na zmeny, ku ktorým došlo," opísal situáciu De Jonge.Holandská vláda je terčom kritiky pre pomalé prístup k očkovaciemu programu, najmä keď ďalšie krajiny Európskej únie už s očkovaním začali koncom decembra. De Jonge v tejto súvislosti vyjadril nádej, že očkovací program v Holandsku bude dokončený do tretieho štvrťroka 2021.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...