lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


I. MIKLOŠ: Nepredpokladá, že by nemocnice splatili peniaze z oddlžovania Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) si nemyslí, že nemocnice budú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) si nemyslí, že nemocnice budú schopné vrátiť peniaze z tohtoročného oddlžovania pred v súčasnosti už zastavenou transformáciou na akciovky. "Nepredpokladám, že by to vedeli splatiť a splácali....Riešením je transformácia a oddlženie," uviedol po dnešnom rokovaní vlády. Tými sa bude musieť podľa jeho slov zaoberať nový kabinet v prípade, že bude chcieť urobiť v zdravotníctve poriadok. Mikloš dnes zároveň odmietol, že by niekedy povedal, že nemocnice budú musieť peniaze vrátiť hneď teraz.Šéf rezortu financií minulý týždeň avizoval, že vzhľadom na zastavenie transformácie sa budú prostriedky z oddlžovania pravdepodobne musieť preklasifikovať na návratnú finančnú výpomoc, teda pôžičku. Dôvodom malo byť podľa jeho slov to, že by bez transformácie mohla Európska únia oddlžovanie považovať za nepovolenú štátnu pomoc. Na splácanie svojich dlhov dostali nemocnice 306 miliónov eur, vyplatenie necelých 50 miliónov eur Mikloš zastavil.Štát vyčlenil na oddlžovanie štátnych zdravotníckych zariadení pred ich transformáciou na akciové spoločnosti 350 miliónov eur zo štátnych aktív. Vláda zároveň zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej finančnej výpožičky, odpustila túto pôžičku. Štátne aktíva sa tak znížili o ďalších 128,3 milióna eur. Štátne zdravotnícke zariadenia sa na akciové spoločnosti mali pôvodne transformovať do konca tohto roku, v odôvodnených prípadoch môže byť polročný odklad. Prezident Ivan Gašparovič však transformáciu nemocníc po páde vlády zastavil, rozhodne tak o nej až nový kabinet.

Štítky :

Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.