lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


I. UHLIARIK: Slovenské nemocnice potrebujú redukciu Bratislava 31. mája (TASR) - Sektor zdravotníctva je podľa šéfa rezortu Ivana Uhliarika (KDH) najmenej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. mája (TASR) - Sektor zdravotníctva je podľa šéfa rezortu Ivana Uhliarika (KDH) najmenej zreformovanou oblasťou na Slovensku. Ako poukázal na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín, v zdravotníctve nefungujú základné pravidlá racionálneho hospodárenia, absentujú reálne ceny a úhrady za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, prevažuje kvantita nad kvalitou a v SR je minimálna možnosť vstupu súkromných zdrojov pacientov do poskytovania zdravotnej starostlivosti.Minister je presvedčený, že na Slovensku je príliš veľa oddelení, ako aj lôžok, treba preto podľa neho ísť cestou optimalizácie siete poskytovateľov tak, aby sa kládol dôraz na kvalitu, a nie na kvantitu. "Ja si myslím, že redukciu slovenské nemocnice potrebujú, potrebujú zoštíhľovaciu kúru," povedal Uhliarik. Poznamenal tiež, že ľudia nemôžu očakávať starostlivosť na úrovni "all inclusive" hotela, keď u nás platíme len za "bed and breakfest".Problémy slovenského zdravotníctva vyplývajú aj zo zastaraného systému financovania starostlivosti v nemocniciach, ktorým sa v súčasnosti vyplácajú peniaze za tzv. ukončenú hospitalizáciu, pokračoval Uhliarik. Poukázal tiež na zlú disciplínu pri platení zdravotných odvodov či vysoké dlhy štátnych nemocníc, ktoré sú v súčasnosti na úrovni asi 270 miliónov eur. Na stav slovenského zdravotníctva má negatívne dopadať aj nepomer vo výške odvodov zamestnancov, živnostníkov a štátnych poistencov.Riešenie situácie Uhliarik vidí v transformácii štátnych zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti, zavádzaní DRG systému, teda platby za diagnózu, spomínanej racionalizácii siete poskytovateľov a zavedení nového piliera financovania tzv. nominálneho poistenia. Ten by sa podľa jeho slov mohol na Slovensku spustiť od roku 2013 a mal by priniesť asi 200 miliónov eur ročne. Ďalších 150 až 200 miliónov eur by mali zabezpečiť úspory v dôsledku reformy liekovej politiky.Ako poznamenal šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor, systém potrebuje viac peňazí a nestačí sa zameriavať iba na efektivitu. O tom, že potreba zdravotnej starostlivosti je vyššia ako zdroje, svedčia podľa neho nadlimitné výkony. "Naše nemocnice sú podfinancované, bude treba zvýšiť aj zdroje na investície," uzavrel s tým, že zároveň sme slovenskému zdravotníctvu dlžný aj rozvoj.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...