IPčko upozorňuje na nebezpečný trend na sociálnych sieťach, podnecuje hladovanie Bratislava 8. mája (TASR) - Na sociálnych sieťach sa šíri nebezpečný trend, tzv. SkinnyTok. Podnecuje ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 08.05.2025 categoryDenné správy

Bratislava 8. mája (TASR) - Na sociálnych sieťach sa šíri nebezpečný trend, tzv. SkinnyTok. Podnecuje extrémne chudnutie, hladovanie a poruchy príjmu potravy. Varovalo pred ním občianske združenie IPčko. Na ľudí preto apelovalo, aby sa naň v prípade potreby obrátili.
„Na TikToku môžeš často vidieť estetický a ‚motivujúci‘ obsah, ktorý ponúka minimalistické jedlá, ranné rutiny, citáty o disciplíne a ‚tvrdých pravdách‘. No za niektorými z týchto videí sa skrýva posolstvo, že jedenie je prejavom slabosti a v hlade je sila. Extrémne štíhle a krásne dievčatá a mladé ženy, ale aj mladí muži pod rúškom disciplíny a sebaovládania (nielen) na TikToku normalizujú hladovanie, nezdravú štíhlosť a správanie typické pre poruchy príjmu potravy,“ poznamenalo na sociálnej sieti.
Trend cieli najmä na mladých ľudí do 20 rokov. „Teda ľudí vo veku, keď je veľmi ľahké podľahnúť tlaku na ideálny vzhľad,“ podotklo združenie. Upozornilo na to, že trend prezentuje extrémne malé porcie jedla, romantizuje hladovanie, kladie dôraz len na kalorický deficit a prezentuje extrémnu štíhlosť ako zdravú normu a v rámci svojich obsahov zneužíva repliky z filmov ako The Substance a American Psycho.
IPčko ľudí pred trendom varovalo. „Vizuály a videá, ktoré hovoria o disciplíne a zdravom stravovaní, na prvý pohľad pôsobia nevinne. SkinnyTok však nikdy nebude spokojný. A bude ťa tlačiť do toho, aby si sa neustále porovnával/a,“ odkázalo. Združenie zároveň zdôraznilo, že byť stále hladný nie je prejavom sily. „A stravovať sa ‚v malom‘, bez vedomostí o tom, čo všetko tvoje telo potrebuje, môže byť veľmi nebezpečné,“ dodalo.


akb ryb

Štítky :

Diabetes mellitus 2. typu: Cukrovka - Epidémia, ktorú nemožno ignorovať

Diabetes mellitus 2. typu: Cukrovka je najčastejšia forma cukrovky a predstavuje viac ako 90% všetkých prípadov. Ochorenie vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie a