lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOMÁRNO: V nemocnici otvorili nové priestory oddelenia dlhodobo chorých Komárno 16. apríla (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno otvorila dnes v pavilóne J na štvrtom poschodí ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 16.04.2015 categoryDenné správy

Komárno 16. apríla (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno otvorila dnes v pavilóne J na štvrtom poschodí pre dlhodobo chorých pacientov nové priestory. Rekonštrukcia oddelenia trvala takmer štyri mesiace a nemocnicu stála viac ako 70.000 eur. Pacienti sa môžu tešiť z modernejších a príjemnejších priestorov.Novovybudované prostredie prispeje k zvýšeniu kvality poskytovanej starostlivosti pre pacientov z Komárna a širokého okolia. Oddelenie má kapacitu 30 lôžok. „Verím, že zmodernizované oddelenie pacientom spríjemní ich pobyt v nemocnici a personálu zlepší pracovné prostredie,“ povedal na slávnostnom otvorení riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš s tým, že materská spoločnosť AGEL aktívne podporuje rekonštrukčné aktivity nemocnice. Ako povedal, obnovenie sa dotklo všetkých priestorov oddelenia. Vymenili sa podlahy, okná aj dvere, obnovili sa sociálne zariadenia. „Zakúpili sme nový nábytok pre pacientov a zdravotnícky personál. Čiastočne sa obnovila elektroinštalácia,“ dodal riaditeľ. Poukázal na to, že nemocnica sa dostáva do takej situácie, že je schopná vyprodukovať dostatok finančných prostriedkov, aby zostali peniaze aj na ďalší rozvoj, bez ktorého sa zo strategického pohľadu nedá existovať. „Toto dnes odovzdané oddelenie je predvoj jednej veľkej investície. V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) musíme dať do poriadku interný pavilón. Je to investícia, ktorá zo strany NSK vyžaduje rozpočet vo výške 1,1 milióna eur. Okrem toho musí aj nemocnica prispieť niekoľkými státisícmi eur, aby sme dali objekt do takého stavu, ako to dnešná doba vyžaduje,“ ozrejmil riaditeľ. Oddelenie dlhodobo chorých (ODCH) zriadili v komárňanskej nemocnici v roku 2000 a poskytuje starostlivosť pre chronicky chorých pacientov od 18. roku života. Keďže v nemocnici nie je lôžkové fyziatricko-rehabilitačné oddelenie, ani oddelenie paliatívnej medicíny, poskytuje aj rehabilitačnú starostlivosť u starších a chronicky chorých pacientov. Na oddelení poskytujú starostlivosť aj pacientom v posledných štádiách ochorení. „Veľmi si ceníme, že sú tu plastové okná, rolety, sieťky proti komárom. Po nevyhovujúcich priestoroch je to neporovnateľné. Tu sa už nemusíme báť, že bezpečnosť pacienta je ohrozená. V predchádzajúcej budove bolo na oddelení v zime chladno, v lete teplo,“ konštatovala primárka ODCH Zlatica Petrányiová. Podľa jej slov tam ležia pacienti vo veľmi vážnom zdravotnom stave, väčšinou sú imobilní. „Toto oddelenie nie je hospic, ale liečebné zariadenie. Našou úlohou je, aby sme uskutočnili pravidelnú, každodennú lekársku vizitu. U ťažších prípadov lekár navštívi chorého aj päťkrát denne. Sestričky vykonávajú špecializovanú ošetrovateľskú starostlivosť,“ podčiarkla primárka. Vyzdvihla, že cieľom oddelenia je zlepšenie sebestačnosti pacienta.Po dnešnom slávnostnom otvorení na obnovené ODCH presťahujú v piatok (17.4.) všetkých pacientov a zdravotnícke zariadenie začne žiť každodenným režimom.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...