lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: Centrum excelentnosti na UPJŠ skvalitňuje výskum aterosklerózy Košice 27. novembra (TASR) - Centrum excelentnosti pre výskum aterosklerózy (CEVA) vybudovali počas piatich rokov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 27.11.2013 categoryDenné správy

Košice 27. novembra (TASR) - Centrum excelentnosti pre výskum aterosklerózy (CEVA) vybudovali počas piatich rokov na Univerzite Pavla J. Šafárika (UPJŠ). Celkový rozpočet projektu s podporou eurofondov, ktorého druhá fáza končí koncom tohto roka, je 3,5 milióna eur. Na moderné prístrojové vybavenie išlo 88 percent prostriedkov.Centrum združuje šesť kliník a dva ústavy Lekárskej fakulty, ako aj katedru biofyziky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ. "Ateroskleróza je chorobným stavom, ktorý vedie v konečnom dôsledku k tomu, že pacient dostane infarkt myokardu alebo mozgovú porážku, čo sú veľmi vážne klinické stavy vedúce často k smrti. Preto je dôležité, aby sme zintenzívnili naše výskumné snaženie pri objasňovaní toho, prečo tieto chorobné stavy vznikajú, ako ich vieme liečebne ovplyvniť a ako im predchádzať," priblížila dnes pre TASR odborná garantka projektu a prorektorka UPJŠ pre rozvoj Ružena Tkáčová. Ateroskleróza vedie k upchatiu ciev, následkom čoho bunky srdca alebo mozgu trpia nedostatkom kyslíka. Vedci v laboratóriách napríklad sledujú, ako nedostatok kyslíka ovplyvňuje činnosť a funkciu buniek. Súčasťou výskumu sú vyšetrenia pacientov a zisťovanie, ako tečie krv v cievach, ako ateroskleróza blokuje jej prietok, či dôsledky choroby pre srdce a mozog. "Aby sme mohli tento výskum realizovať, potrebujme mať veľmi dobré a sofistikované prístroje, ktoré sa podarilo v posledných piatich rokoch obstarať prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ," dodala Tkáčová.Už počas budovania CEVA došlo k výraznému nárastu vedeckej publikačnej činnosti pracovísk UPJŠ v karentovaných časopisoch. "Spolu sme riešili 19 výskumných projektov, naši riešitelia získali za svoju prácu 15 ocenení a štyri medzinárodné ocenenia," konštatovala odborná garantka. Modernizácia infraštruktúry pracovísk UPJŠ v oblasti medicíny umožňuje zároveň kvalitnejšie vzdelávanie študentov a doktorandov, ako aj väčšie zapojenie pracovísk do širších medzinárodných projektov. Zámerom je pritom uplatňovanie výsledkov výskumu v praxi a v konečnom dôsledku zníženie chorobnosti a úmrtnosti pacientov.Projekt CEVA prebiehal v dvoch fázach od roku 2009. "Celková výška nenávratného finančného príspevku predstavovala 3,5 milióna eur. Rozdelený bol štandardne - 85 percent prostriedky Európskej únie, desať percent štátny rozpočet a päť percent dofinancovanie univerzitou," uviedla projektová manažérka Miriam Kozárová.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.