lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: Pri skoku do bazéna si poranil chrbticu 31-ročný muž z Veľkých Kapušian Košice 22. júla (TASR) - Tento týždeň si po skoku do bazéna narazil 31-ročný muž ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 22. júla (TASR) - Tento týždeň si po skoku do bazéna narazil 31-ročný muž hlavu o dno a skončil v nemocnici s troma zlomenými krčnými stavcami a jedným hrudným stavcom. Liečia ho na košickej Klinike úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP). Muž pochádza z Veľkých Kapušian, zranil sa v bazéne vo Veľatoch v okrese Trebišov.Ako dnes TASR informovala hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová, ide o prvého pacienta v tejto sezóne, ktorý si poranil pri skoku do vody chrbticu."Jeho zranenie je veľmi vážne, no našťastie nie je spojené s poškodením miechy. Ďalšie vyšetrenia ukážu, či nebude potrebná operácia," dodala. Každoročne podľa nej skončí v nemocnici po skoku do vody niekoľko pacientov s ochrnutím končatín. Úrazoví chirurgovia preto pred podobnými prípadmi varujú.Podľa zástupcu kliniky Theodoza Molčányiho je prekvapujúce, že v tejto sezóne ide zatiaľ iba o jeden takýto prípad. "Zvyčajne ich máme v lete päť až desať, pričom niekoľko z nich končí ochrnutím horných a dolných končatín. Takéto zranenia predstavujú veľkú osobnú tragédiu pre postihnutého človeka i jeho rodinu. Zvlášť preto, že sa stávajú hlavne pohybovo aktívnym mladým mužom," komentoval lekár, podľa ktorého existujú dva mechanizmy takéhoto poranenia.„Skokan buď neodhadne hĺbku vody a narazí hlavou o dno, alebo pri vynáraní sa narazí hlavou do nejakej prekážky, napríklad do skaly. Pri takýchto poraneniach je, žiaľ, zvyčajne poškodená nielen chrbtica, ale aj miecha a pacientovi hrozí ochrnutie končatín," vysvetlil prednosta. Upozornil, že niekedy je navyše potrebné riešiť aj problémy s pľúcami a dýchaním, pokiaľ sa človek pred vytiahnutím na breh topí a dôjde k vdýchnutiu vody do dýchacích ciest.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...