lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: V UNLP vzrástol počet pacientov s kolapsom z horúčav Košice 12. júla (TASR) - Kolaps, slabosť, nevoľnosť, tráviace ťažkosti a ďalšie problémy súvisiace s ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 12. júla (TASR) - Kolaps, slabosť, nevoľnosť, tráviace ťažkosti a ďalšie problémy súvisiace s horúčavami priviedli v týchto dňoch viac ľudí do internej ambulancie oddelenia urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Za posledné tri dni tam ošetrili z asi stovky pacientov 17 ľudí s ťažkosťami, ktoré im spôsobilo teplo. Medzi nimi bol aj 20-ročný mladík, ktorý skolaboval. "Na Centrálnom prijímacom oddelení na Rastislavovej ulici vyhľadalo pomoc odborníkov za posledné tri dni deväť pacientov po kolapse a jedna dehydratovaná pacientka, ktorá vyžadovala hospitalizáciu. Prevažovali starší pacienti, najstaršia z nich bola 83-ročná hospitalizovaná žena, zdravotné problémy sa však nevyhýbali ani mladším vekovým skupinám," informovala dnes TASR hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.Primár oddelenia urgentného príjmu Zoltán Sidor konštatoval, že oproti vlaňajšku zaznamenali v prípade kolapsov pozitívnejšie čísla. "Javí sa, že ľudia dodržiavajú lepšie pitný režim a vyhýbajú sa pobytu na priamom slnku či prílišnej pohybovej aktivite v horúčavách." Varuje zároveň pred nebezpečnou konzumáciu alkoholu v teplých dňoch.„Jednak je močopudný, v dôsledku čoho dochádza v organizme k strate tekutín a tiež spôsobuje rozširovanie ciev. Tým sa znižuje tlak krvi, krv sa zahusťuje a slabšie sa okysličuje mozog. Alkohol zároveň zvyšuje metabolizmus a produkciu tepla v organizme a znižuje prah citlivosti človeka na smäd," vymenoval odborník. Zastupujúci primár Juraj Mózeš sa domnieva, že niektorí ľudia extrémne horúčavy stále podceňujú. „Nedodržiavanie pitného režimu môže byť rovnako nebezpečné ako pohyb na priamom slnku v čase najväčších páľav. Prijímať tekutiny by sme v teple mali aj vtedy, keď nepociťujeme smäd – pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody." Rovnako treba podľa neho myslieť aj na jedlo a nezabúdať jesť. Vhodná je však konzumácia ľahšie stráviteľných jedál. Podľa Mózeša si treba tiež uvedomiť, že v horúcich dňoch nie je nebezpečný len pobyt na slnku, ale aj zdržiavanie sa v prehriatych miestnostiach.Lekári radia v horúčavách často sa ochladzovať vlažnou vodou na zátylku, chrániť si hlavu klobúkom alebo čiapkou a nosiť vzdušné odevy svetlých farieb.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...