lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Koronavírusu SARS-CoV-2 podľahol aj poradca šéfa iránskej diplomacie Teherán 6. marca (TASR) - Koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, podľahol v Iráne aj ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 06.03.2020 categoryDenné správy

Teherán 6. marca (TASR) - Koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, podľahol v Iráne aj poradca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. Informovala o tom v piatok iránska tlačová agentúra IRNA.Hosejn Šejcholeslám, "veterán a diplomat revolúcie" zomrel vo štvrtok večer, dodala IRNA.Irán bojuje proti rýchlemu šíreniu koronavírusu, ktorým sa doteraz nakazilo 3313 ľudí a najmenej 107 ich zomrelo.Šejcholeslám, ktorý naposledy pôsobil ako poradca ministra zahraničných vecí Zarífa, bol v rokoch 1981 - 1997 námestníkom ministra zahraničných vecí a bol aj iránskym veľvyslancom v Sýrii.Šejcholeslám patril tiež v roku 1979 k študentom zapojeným do rukojemníckej krízy, keď necelých deväť mesiacov po zvrhnutí Spojenými štátmi podporovaného šacha Mohammada Rezá Pahlavího zaútočili na americkú ambasádu v Teheráne a zajali ako rukojemníkov 52 Američanov. Táto rukojemnícka dráma mala v roku 1980 za následok prerušenie diplomatických vzťahov Spojených štátov s Iránom.Rukojemníci sa dostali na slobodu v januári roku 1981 - po 444 dňoch v zajatí.Medzi obeťami koronavírusu v Iráne je aj šesť politikov alebo vládnych úradníkov: podľahol mu aj Mohammad Mírmohammadí, ktorý bol poradcom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Zomrel aj poslanec z regiónu Gílán, ktorý patrí k najviac postihnutým provinciám v Iráne. Podľa spravodajskej agentúry ISNA nakazená je aj poslankyňa parlamentu za Teherán Fáteme Rahbarová. Jej stav je kritický, podľa dostupných informácií je v kóme.V snahe zastaviť rýchle šírenie koronavírusu, ktorý bol zistený už vo všetkých 31 provinciách, Irán zatvoril školy a univerzity, pozastavil významné kultúrne a športové podujatia a skrátil pracovný čas v celej krajine.Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom.Experti sa obávajú, že vzhľadom na neobvykle vysokú mieru úmrtnosti na nový koronavírus v Iráne je skutočná miera rozšírenia nákazy v tejto blízkovýchodnej krajine omnoho vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...