lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Kuba pre koronavírus uzatvorí hranice a turistov umiestni do karantény Havana 24. marca (TASR) - Kuba v snahe chrániť sa pred šírením nového druhu koronavírusu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 24.03.2020 categoryDenné správy

Havana 24. marca (TASR) - Kuba v snahe chrániť sa pred šírením nového druhu koronavírusu uzatvorí od utorka svoje hranice a umiestni do karantény zahraničných turistov. Vyhlásil to v pondelok kubánsky premiér Manuel Marrero. Ide o opatrenie, ktoré odstaví jeden z mála zdrojov príjmov tohto komunistického štátu, konštatuje tlačová agentúra AFP."Všetci turisti, ktorí sa stále nachádzajú v hoteloch, budú umiestnení do karantény. Nebudú môcť opustiť svoj hotel, pokiaľ si nenájdu let domov," uviedol premiér v štátnej televízii a dodal, že na tomto karibskom ostrove sa v pondelok nachádzalo 32.500 dovolenkárov zo zahraničia.Množstvo letov je už obsadených a leteckí prepravcovia začali rušiť prevádzku liniek.Kuba, na ktorú sú uvalené americké sankcie, je z veľkej miery závislá od ziskov plynúcich z cestovného ruchu. Krajina sa až dosiaľ v súvislosti s pandémiou choroby COVID-19 bránila regionálnemu trendu zatvárania hraníc, čo si vyslúžilo ostrú kritiku zo strany tamojšieho obyvateľstva, ktorého 20 percent tvoria osoby s vekom nad 60 rokov.Krajinu tiež sužujú časté výpadky v dodávkach vody a nedostatok hygienických potrieb.Od utorka budú mať vstup na Kubu iba jej obyvatelia a zahraniční rezidenti. Vláda zrušila tiež prenajímanie vozidiel a výletné zájazdy. Podľa Marrerových slov sa zatvoria takmer všetky hotely. Krajina doteraz zaznamenala 40 potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú spôsobuje nový druh koronavírusu.Z uvedených 32.500 zahraničných turistov na ostrove je 9400 ubytovaných v súkromí. Podľa vlády však títo dovolenkári budú presunutí do štátnych hotelov.Úrady v pondelok tiež oznámili uzatvorenie škôl na jeden mesiac. Podľa AFP ide o bezprecedentný krok od revolúcie v roku 1959, ktorá zo vzdelávania a zdravotníctva spravila dva zo svojich hlavných pilierov.Jediným prípadom úmrtia na COVID-19 na Kube je dosiaľ 61-ročný taliansky turista, pričom všetky prípady infekcie predstavujú cudzinci alebo osoby, ktoré sa dostali do úzkeho kontaktu s nakazenými. Úrady Kubáncov uistili, že koronavírus zatiaľ ešte v krajine nekoluje.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...