lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


LOZ: Lekári ostávajú v štrajkovej pohotovosti, opäť žiadajú odchod Uhliarika (3) Bratislava 15. decembra (TASR) - Lekárske odbory zatiaľ neodvolajú štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásili pre nespokojnosť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 15. decembra (TASR) - Lekárske odbory zatiaľ neodvolajú štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásili pre nespokojnosť s napĺňaním ich spoločného memoranda. "Zákony prijaté v parlamente ešte nenadobudli účinnosť, preto je zatiaľ predčasné hovoriť o zrušení štrajkovej pohotovosti. K tomuto nás vedie skúsenosť z posledných dní, a preto si počkáme na ukončenie celého legislatívneho procesu," povedal podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský s tým, že doterajší priebeh ukázal, že boli vládou oklamaní.Lekári sa neobávajú toho, že by prezident Ivan Gašparovič odmietol podpísať novelu zákona, ktorá má riešiť naplnenie ich požiadaviek, chcú však byť opatrní. "Neobávame sa, ale sme poučení minulosťou. Bolo by zodpovedné, keby sme tých par dní, možno týždeň, počkali," uviedol šéf LOZ Marian Kollár. Ozrejmil, že pokiaľ hlava štátu právnu normu odobrí a vyjde v Zbierke zákonov, štrajková pohotovosť sa skončí.Odborári dnes zároveň opätovne požiadali o odchod ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Dôvodom má byť okrem iného množstvo "nezmyslov", ktoré mal povedať v uplynulých dňoch. Lekári preto žiadajú prezidenta a premiérku Ivetu Radičová (SDKÚ-DS), aby ho z funkcie bezodkladne odvolali. "Tým sa začne v praxi napĺňať aj náš etický kódex," vyhlásil Visolajský. Vytvorenie kódexu zo strany lekárov bol jeden zo záväzkov lekárov v memorande.Požiadavka na Uhliarikov odchod má znamenať vyvodenie zodpovednosti za vývoj situácie v zdravotníctve. Visolajský tvrdí, že šéfka kabinetu na ich predposlednom rokovaní vyhlásila, že ministra odvolá. Pokiaľ by tak neurobila, odbory očakávajú, že tak učiní prezident, ktorý má podľa nich dosť silný mandát na takýto krok."Môj postoj k štrajku lekárskych odborárov určite najlepšie zhodnotia občana vo voľbách. Urobil som všetko preto, aby nebolo ohrozené zdravie žiadneho pacienta, na rozdiel od odborárov," reagoval minister. Na margo odborárskeho šéfa poznamenal, že je to práve on, kto sa zasadil hlbokú nedôveru medzi lekármi vzájomne a rovnako medzi lekármi i pacientmi. "Preto by sa mal začať sústreďovať na to, ako ju postupne obnovovať," odkázal mu.Parlament v stredu (14.12.) schválil návrh výboru pre zdravotníctvo, ktorý má zabezpečiť plnenie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi. Lekárom sa tak podarilo dosiahnuť ich vyššie mzdy, zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ako aj zmeny v Zákonníku práce. Výsledok hlasovania hodnotia odbory pozitívne podľa Visolajského predovšetkým preto, že došlo k zrušeniu transformácie.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.