lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


LOZ: Lekári sa stretávajú s politikmi, v piatok by mali sedieť opäť s Uhliarikom Bratislava 16. novembra (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) pokračuje v stretávaní sa s predstaviteľmi ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. novembra (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) pokračuje v stretávaní sa s predstaviteľmi parlamentných politických strán s cieľom získať širokú politickú podporu pre zmenu systému fungovania zdravotnej starostlivosti a dofinancovania nemocníc. Po stretnutiach so Smerom, SDKÚ, SNS dnes ráno LOZ absolvovalo aj stretnutie s predstaviteľmi KDH, na ktorom sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Odborári sa tu so šéfom rezortu predbežne dohodli, že sa v piatok 18. novembra stretnú za rokovacím stolom.Lekárske odbory od nadchádzajúceho stretnutia očakávajú, že šéf rezortu predloží konkrétne návrhy, o ktorých by sa mohlo diskutovať a ktoré by posunuli rokovania na kvalitatívne inú úroveň. "Do vypršania výpovednej doby lekárov totiž ostáva 14 dní a doposiaľ sme žiadne konštruktívne návrhy od ministra zdravotníctva nedostali. Hroziaci kolaps zdravotníctva, ktorý by mohol nastať po 1. decembri je plne na zodpovednosti ministra zdravotníctva," uviedol predseda LOZ Marian Kollár.Odbory aj napriek stretnutiam s politickými stranami naďalej trvajú na tom, že ich kampaň je apolitická a nechcú, aby sa téma slovenského zdravotníctva stala predvolebnou kampaňou ktorejkoľvek strany. "Pretože zdravie občanov nie je o politike a vyžaduje apolitické, reálne riešenia, ktoré prinesú udržateľné zlepšenie situácie v zdravotníctve v prospech občanov, lekárov, ale aj celej krajiny. Sme presvedčení o tom, že zdravie občanov je kľúčovým parametrom prosperity každého štátu, a teda aj Slovenska," napísal LOZ.K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 300 z nich svoje výpovede stiahlo. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Podľa ministra Uhliarika sú požiadavky lekárov v súčasnosti iba o platoch.

Štítky :

Varovný signál cievnej mozgovej príhody - Tranzitórny ischemický atak

Cievna mozgová príhoda patrí medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ľudský organizmus. Každoročne na Slovensku postihne približne 17 000 ľudí, pričom výrazne ovplyvňuje kvalitu ich života.