Lekári sa opäť pokúšajú zastaviť zákon o sestrách, tie odkázali, je to smutné Bratislava 3. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa opäť pokúša zastaviť účinnosť zákona, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 3. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa opäť pokúša zastaviť účinnosť zákona, ktorý od apríla priniesol vyššie mzdy zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám. Komora sa preto obrátila na predsedu zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho. Tomu dnes poradca Prezídia komory Vladimír Balogh doručil vyše 1000 listov so žiadosťou poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, členov SLK, o pozastavenie účinnosti právnej normy, kým nedôjde k jeho finančnému krytiu. O zastavenie účinnosti sa lekári pokúšajú aj cez Generálnu prokuratúru SR."Vážení poslanci Národnej rady SR, ja, lekár, žiadam Vás, poslancov NR SR, aby ste zmenou zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek odložili jeho účinnosť na obdobie, kým NR SR svojim rozhodnutím nezabezpečí finančné krytie zvýšených nákladov pri realizácii ustanovení tohto zákona," píšu v liste zákonodarcom lekári.Ako však poukázala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová, komora má okolo 20.000 členov a ide tak len o malé percento lekárov, predpokladá, že najmä z neštátnych ambulancií. "Myslím si, že toto už nie je problém len v tej finančnej rovine ...toto je problém aj v etickej morálnej rovine," poznamenala ďalej pre TASR.Zdôraznila, že pacient potrebuje rovnako lekára aj sestru a že ich požiadavky boli reakciou na petíciu s 243.000 podpismi. Túto akciu považuje za smutnú, pripomenula však, že niektorí lekári, napríklad Lekárske odborové združenie, ich požiadavky podporili. Myslí, že aktivity zdravotníkov by mali skôr smerovať k snahe o dofinancovanie rezortu zdravotníctva.Mzdy zdravotných sestier od apríla nemajú klesnúť pod určitú hranicu. Účinný totiž začal byť nový zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Právna norma zvýšila mzdy sestier a pôrodných asistentiek na minimálnu úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe.Napĺňaniu zákona sa rôznymi spôsobmi snažia vyhnúť či zabrániť s argumentom chýbajúcich finančných zdrojov viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v tejto súvislosti už avizovala rozpustenie 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte. O situácii má v piatok (4. 5.) rokovať so zástupcami nemocníc aj ambulancií.

Štítky :

Máte po 20-ke a nosíte okuliare či šošovky? Teraz je ideálny čas sa ich zbaviť

Ak patríte k tým, ktorí sa kvôli krátkozrakosti trápia s okuliarmi či šošovkami už od detstva alebo puberty, máme pre vás dobrú správu. Medzi 20. až 25. rokom života sa očná chyba ustáli a práve vtedy je ten najlepší čas podstúpiť laserovú operáciu očí, ktorá vás dioptrií navždy zbaví.