lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


M. KOLLÁR: Pluralitný systém nenaplnil očakávania, ktoré sa doň vkladali Bratislava 20. októbra (TASR) - Pluralitný systém zdravotného poistenia nenaplnil očakávania, ktoré sa do neho ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 20. októbra (TASR) - Pluralitný systém zdravotného poistenia nenaplnil očakávania, ktoré sa do neho vkladali. Po dnešnom rokovaní Snemu Slovenskej lekárskej komory (SLK) to uviedol jej predseda Marián Kollár. Systém jednej zdravotnej poisťovne, ktorý presadzuje vláda Roberta Fica (Smer-SD), by mohol podľa neho priniesť stabilný finančný systém, stanovenie pevných pravidiel na určenie ceny práce lekára či stabilitu lekára v systéme.Predstavitelia SLK sa dnes stretli v Bratislave na mimoriadnom sneme, ktorého hlavnou témou bolo zaujať stanovisko k pripravovaným zmenám v systéme zdravotného poistenia. Na sneme sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD)."Pani ministerka nám ponúkla spoluprácu pri tvorbe nového poisťovacieho systému," povedal predseda komory. Kollár hovorí, že nie je ani tak dôležité, či na Slovensku bude jedna, alebo viac poisťovní, ale aby sa systém nastavil transparentne a efektívne. "Keď sa vláda rozhodne pre unitárny systém, urobíme všetko pre to, aby sa zlepšovalo poskytovanie aj financovanie zdravotnej starostlivosti. Aby sme postavili niečo, čo tu bude mať svoje opodstatnenie, čo sa bude rozvíjať, nie stále prerábať," tvrdí Kollár. Výsledkom reformy by mal byť podľa neho vznik takej zdravotnej inštitúcie, ktorá čo najefektívnejšie prerozdelí finančné prostriedky.Projekt zavedenia systému jednej poisťovne ráta s jeho spustením od januára 2014 v prípade, že sa podarí dohodnúť na kúpe akcií súkromných poisťovní. Pokiaľ by sa pristúpilo k vyvlastňovaniu, jedna poisťovňa by vznikla od júla toho istého roka. Tento harmonogram označil v pripomienke k projektu vytvorenia jednej poisťovne za „značne optimistický“ rezort spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Po stredajšom (17. 10.) rokovaní vlády však ministerka Zvolenská uviedla, že je stále veľká šanca stihnúť tento termín. O projekte zavedenia systému jednej poisťovne tento týždeň ešte vláda nerokovala. Šéfka rezortu zdravotníctva ho najprv chcela prerokovať na zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady. Výhrady k projektu totiž mala Republiková únia zamestnávateľov.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...