lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MARTIN: Liga proti rakovine darovala UNM peniaze na nákup detekčnej gamasondy Martin 1. decembra (TASR) - Nezisková organizácia Liga proti rakovine darovala Chirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Martin 1. decembra (TASR) - Nezisková organizácia Liga proti rakovine darovala Chirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) 25.650 eur na nákup detekčnej gamasondy – prístroja, ktorý sa využíva pri chirurgii zhubných nádorov prsníka. Finančné prostriedky pochádzajú z verejnej zbierky Deň narcisov 2012. TASR o tom informovala PR manažérka UNM Katarína Kapustová.Použitie gamasondy je podľa nej v súčasnosti štandardnou metódou v diagnosticko-terapeutickom procese liečby karcinómu prsníka a malígneho melanómu. „Jej využitie v chirurgii sa považuje za jeden z najvýznamnejších medicínskych úspechov za posledných 40 rokov. Výrazne zefektívňuje liečbu onkologických pacientok a zlepšuje ich kvalitu života,“ uviedla Kapustová.Zdôraznila, že asi 90 percent zhubného bujnenia sa začína v mliečnej žľaze a s narastaním počtu nádorových buniek dochádza k ich rozširovaniu do okolitých tkanív a lymfatických uzlín v podpazuší. „Pri operácii je preto nutné odstrániť nielen samotný nádor, ale aj postihnuté uzliny. Gamasonda vyhľadáva rádioizotopy v lymfatický uzlinách a označí len tie, ktoré sú postihnuté metastázami. Pacientky tak nemusia podstúpiť náročnú operáciu, pri ktorej chirurg vyberie všetky uzliny. Zákrok je šetrnejší pre organizmus, nakoľko uzliny plnia funkciu pri celotelovom prietoku lymfy a ich celkové odstránenie prináša komplikácie spojené s bolesťami a opuchmi,“ dodala PR manažérka martinskej nemocnice.

Štítky :

Hmyz nepredstavuje riziko len pre alergikov - Alergénová imunoterapia

Pobyt v prírode býva pre alergikov častokrát náročný a nepríjemný, obzvlášť počas letných mesiacov. Pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodnutie včelou, osou či iným hmyzom však nejde len o osobný diskomfort – takéto bodnutie môže u nich vyvolať až život ohrozujúcu reakciu. Odborníci a pacienti pri príležitosti Svetového dňa alergií upozorňujú, že v takýchto prípadoch je okrem prvej pomoci kľúčová aj účinná liečba – alergénová imunoterapia.