lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MONITOR: P.KAŽIMÍR: Rozhodnutie medzinárodnej arbitráže o Unione je neprijateľné Bratislava 8. decembra (TASR) - Rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho tribunálu o tom, že Slovensko musí zaplatiť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. decembra (TASR) - Rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho tribunálu o tom, že Slovensko musí zaplatiť holandskému vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union kompenzáciu 22 miliónov eur, je neprijateľné. Vyhlásil to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu."My sa naďalej budeme brániť a dotiahneme to až pred Európsky súdny dvor. Podľa nás sa tento spor vôbec nemá rozhodovať na arbitrážach," uviedol šéf rezortu financií.Pripomenul predchádzajúce rozhodnutie arbitrážneho súdu, ktorý sa zaoberal žalobou vlastníka zdravotnej poisťovne Dôvera. Spor bol vtedy zastavený ešte v jurisdikčnej fáze, pretože súd rozhodol, že takéto rozhodnutie nepatrí do jeho kompetencie. Jurisdikciu súdu Slovensko spochybnilo aj v spore ohľadne Unionu a toto odvolanie podľa ministra financií stále trvá. "Takže nie sme z tohto pohľadu pripravení platiť zajtra, o mesiac alebo hneď budúci rok," zdôraznil Kažimír.Ministerstvo financií dostalo rozsudok vo veci iba v piatok (7.12.) popoludní. Keďže má viac ako sto strán, plánuje sa ním rezort ešte zaoberať a analyzovať ho. Opozičný poslanec Ivan Švejna (Most-Híd) predpokladá, že vláda sa bude snažiť voči tomuto rozhodnutiu nejakým spôsobom odvolať. "Keby to akceptovala, tak by si vlastne priznala chybu, takže predpokladám, že ten spor ešte bude z hľadiska času dlhý," podotkol v diskusnej relácií.Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur. Podľa Unionu tribunál konštatoval, že Slovensko v roku 2006 a 2007 porušilo ustanovenia investičnej dohody medzi Holandskom a SR, a to zásadnými zmenami v legislatíve poisťovníctva.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...