lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Detenčný ústav tak skoro stáť nebude, ministerstvo prišlo o dotáciu Bratislava 15. augusta (TASR) - Dostavba detenčného ústavu pre duševne chorých a nebezpečných ľudí je ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 15. augusta (TASR) - Dostavba detenčného ústavu pre duševne chorých a nebezpečných ľudí je opäť na začiatku. O jeho zriadení sa hovorí minimálne osem rokov, na jeho mieste však stále stojí iba hrubá stavba. Naposledy sa o jeho urýchlenej dostavbe hovorilo v roku 2008, keď viacnásobne trestaný slovenský pedofil zneužil a zavraždil v Českej republike deväťročného chlapca.Detenčný ústav je kombinácia psychiatrickej nemocnice a väznice. Určený je pre nevyliečiteľne duševne chorých, ktorí sú na slobode nebezpeční. Ústav mal stáť v areáli Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach (PNH). V roku 2008 jeho dostavbu schválila vláda a vyčlenila na ňu 4,2 milióna eur. V októbri 2010 bola preto vyhlásená súťaž, no v auguste 2011 ju nariadil Úrad pre verejné obstarávanie zrušiť po sťažnostiach jedného z jej účastníkov. Mala sa zopakovať."Počas bývalého vedenia Ministerstva zdravotníctva SR (2006-2010 Smer-SD) sa našli finančné prostriedky na dostavbu Detenčného centra, začali sa robiť prípravné práce, ako aj výberové konania. Čo sa však dialo počas dvoch rokov na MZ SR práve v časti Detenčného centra, žiaľ, nevieme presne odsledovať," povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Čižmáriková.Bývalý riaditeľ PNH Andrej Alakša ešte v júni TASR povedal, že v januári tohto roku prišiel z rezortu zdravotníctva pokyn, podľa ktorého sa už nemá pri obstarávaní dostavby postupovať riadnou súťažou, pretože projektová dokumentácia detenčného ústavu je tajná. "Odporúčaný postup bol zrealizovaný začiatkom marca 2012," povedal vtedy Alakša. Problém s obstarávaním sa však medzitým vyriešil. Ministerstvo zdravotníctva podľa Čižmárikovej o dotáciu na dostavbu ústavu prišlo pre nedokončené výberové konania a muselo ju vrátiť. "Súčasné vedenie MZ SR tak opätovne musí začať riešiť túto problematiku a hľadať nové možnosti," povedala Čižmáriková.Ak by sa peniaze na detenčný ústav našli, mohol by byť dokončený za 18 mesiacov. Jeho predpokladaná kapacita je 36 miest. Nebezpeční, duševne chorí ľudia sú v súčasnosti vo väzniciach alebo v psychiatrických nemocniciach. Na Slovensku je ich asi 20.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...