lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Peniaze z oddlžovania za bývalej vlády nemocnice možno vracať nebudú Bratislava 14. augusta (TASR) - Zdravotnícke zariadenia, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 14. augusta (TASR) - Zdravotnícke zariadenia, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej finančnej výpožičky, možno nebudú musieť tieto prostriedky vrátiť štátu. Uvažuje o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v návrhu finančnej stabilizácie štátnych zdravotníckych zariadení v súvislosti s ich transformáciou na akciové spoločnosti.Návratnú finančnú výpomoc v rámci koncepcie oddlženia získalo pred dvoma rokmi 25 zdravotníckych zariadení. Na tento účel sa vyčlenilo 130,2 milióna eur. Z 25 organizácií je 12 v pôsobnosti MZ SR, jedna je v pôsobnosti Ministerstva obrany SR a 12 organizácií je mimo pôsobnosti rezortu zdravotníctva. Či by sa odpustenie dlhu malo týkať všetkých nemocníc nie je z materiálu jasné.Ministerstvo financií poukázalo, že odpustenie celého dlhu 129,7 milióna eur by mohlo predstavovať štátnu pomoc, ktorú vopred schvaľuje Európska komisia ešte pred jej poskytnutím. V niektorých prípadoch, keď ide o náhradu za služby vo verejnom záujme, sa takýto krok realizovať nemusí. V prípade, že by potrebné podmienky splnené neboli, mala by sa podľa rezortu Európskej komisii predložiť notifikácia oddlženia zdravotníctva.Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa pritom ešte v máji vyjadril, že nemocnice, ktoré sa oddlžovali, by mali tieto prostriedky vrátiť aj napriek tomu, že ministerstvo financií vlani túto pôžičku prekategorizovalo na nenávratnú, keďže ju považovalo za nevymožiteľnú. "Dlhy sa majú platiť a aj tieto peniaze by mali byť návratné tak, ako sa pôvodne zamýšľalo. Tie nemocnice robili určité strategické biznis plány do budúcnosti, ako to platiť. Môj názor je platiť," konštatoval vtedy šéf rezortu.Uhliarik pôvodne počítal s tým, že tieto prostriedky sa vrátia, keďže sú pre systém potrebné. Zdôvodnenie odpustenia dlhu by bolo podľa jeho vtedajších slov teoreticky možné vtedy, keby takúto pomoc dostali všetky nemocnice. Doplnil, že to sa nestalo a bolo by to preto "absolútne nefér" voči ostatným zariadeniam. "Práve preto, aby bolo zadosťučinené spravodlivosti, pokladám za dôležité, aby tie peniaze boli zaplatené."Štát nemocniciam poskytol finančné prostriedky na splatenie záväzkov existujúcich k 30. septembru 2008 na úrovni istiny. Poskytnuté financie majú zariadenia vrátiť do 15 rokov, pričom mali možnosť dvojročného odkladu splátok. Počas týchto dvoch rokov však musia splácať úrok s čím majú problém viaceré zariadenia.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...