lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Chyba: Hľadaný lekár sa v našej databáze už nenachádza..

MZ SR: Štátne nemocnice by mali o tri roky hospodáriť vyrovnane Bratislava 8. februára (TASR) - Štátne nemocnice by vraj o pár rokov mohli prestať tvoriť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. februára (TASR) - Štátne nemocnice by vraj o pár rokov mohli prestať tvoriť stratu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR počíta s tým, že vďaka realizovaným racionalizačným opatreniam dosiahnu univerzitné a fakultné nemocnice vyrovnané hospodárenie v roku 2015. Rezort vidí problém vo vysokom podiele nákladov na spotrebu materiálov a osobných nákladov na celkových prevádzkových nákladoch zdravotníckych zariadení."Máme nastavené štandardné manažérske finančné plánovanie na strednodobej úrovni, to znamená týka sa to rokov 2013 až 2015, kedy máme ambíciu sa dostať v celkovom hospodárskom výsledku na úroveň nuly, to znamená pozitívneho hospodárenia," povedal dnes generálny riaditeľ Sekcie financovania MZ SR Viktor Očkay. Podľa jeho slov sa hospodárenie zlepšuje už teraz a tempo rastu nových záväzkov po lehote splatnosti sa znižuje."Prísne nastavenie kritérií a kontroling našich nemocníc ani nie po roku priniesol neuveriteľný úspech. Znížili sme stratovosť najväčších nemocníc o vyše 40 miliónov eur, 26 percent. Zastavili sme tendenciu rastu dlhu o 57 percent," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Poukázala, že rýchlosť rastu dlhu v nemocniciach je takmer o polovicu pomalšia.Dlh 13 štátnych nemocníc vlani predstavoval 116 miliónov eur. V súčasnosti je vyše 78 miliónov eur. V strate sú všetky nemocnice okrem nitrianskej fakultnej. Najpriaznivejšia situácia z pohľadu zlepšenia hospodárenia má byť v košickej univerzitnej nemocnici, naopak, najkritickejšia situácia je v najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava. Zariadenie len vlani dávalo len na mzdy zamestnancov viac peňazí, ako boli jeho príjmy. Úspory majú priniesť opatrenia pri nákupe liekov, v personálnych otázkach a prevádzkovej oblasti. "Uvažujeme nielen s tým, že budeme znižovať prevádzkové náklady, ale uvažujeme aj so zvýšenými príjmami od zdravotných poisťovní," doplnil Očkay. Viac peňazí má podľa jeho slov priniesť zefektívnenie výnosov od poisťovní.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...