lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR podáva sťažnosť SLK na lekára P. Liptáka pre jeho výroky o pandémii (3) Bratislava 27. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podáva sťažnosť Slovenskej lekárskej komore (SLK) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 27.08.2021 categoryDenné správy

Bratislava 27. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podáva sťažnosť Slovenskej lekárskej komore (SLK) na jej člena, lekára Petra Liptáka. Dôvodom sú jeho výroky týkajúce sa pandémie nového koronavírusu. Rezort zdravotníctva o tom v piatok informoval na sociálnej sieti.Rezort zdôraznil, že povolanie lekára si zasluhuje vysokú mieru spoločenského uznania a rešpektu, ale tiež so sebou nesie aj veľkú mieru zodpovednosti, nielen v ambulancii, ale aj vo verejnom živote. "Lekár Peter Lipták opakovane šíri nepravdivé a zavádzajúce informácie o ochorení COVID–19, bagatelizuje závažnosť tohto ochorenia, nabáda k nenoseniu rúšok, k nedodržiavaniu platných opatrení a pravidelne šíri dezinformácie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Od očkovania odrádzal aj seniorov v domove seniorov Archa, ktorí patria medzi skupiny najviac ohrozené novým koronavírusom," uviedol.Liptákovi tiež vyčíta, že na verejných zhromaždeniach vystupoval bez rúška v čase, keď tým porušoval aktuálne platné nariadenia. SLK podľa MZ SR môže posúdiť konanie a verejné účinkovanie svojich členov a v prípade porušenia Etického kódexu má právo vyvodiť voči svojmu členovi zodpovednosť.Aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa minulý utorok (17. 8.) vyjadril, že sa dištancuje od vyjadrení Liptáka, ktoré verejne prezentuje v súvislosti s protipandemickými opatreniami.Lipták v nich podľa zväzu v žiadnom prípade nenachádza podporu vedenia ZAP.Ako v reakcii uviedla manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská, konkrétnu sťažnosť MZ SR na doktora Liptáka zatiaľ oficiálne nedostali. Vysvetlila, že len čo sťažnosť komore doručia, jej kontrolný výbor po oboznámení sa s podnetom ho zašle lekárovi na vyjadrenie. Následne sa komora rozhodne, či podá návrh na začatie disciplinárneho konania svojej disciplinárnej komisii. Tá môže udeliť lekárovi napomenutie alebo pokutu až do výšky 1659 eur. Pri opakovanom porušení môže byť lekár z komory vylúčený."Vzhľadom na množiace sa podnety plánuje SLK v najbližšom období iniciovať pracovné stretnutie s ministrom zdravotníctva SR, na ktorom chceme hovoriť o širších kompetenciách a právomociach SLK," uzavrela Závodská.Ako Lipták povedal pre TASR, o sťažnosti ministerstva voči jeho osobe doposiaľ nevedel. Zdôraznil, že je za očkovanie, ale aktuálne používané vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na území Slovenska s výnimkou očkovacej látky Sputnik V bezpečné nie sú. Tiež poukázal na to, že z ochorenia COVID-19 vyliečil desiatky pacientov. Očkovanie detí proti koronavírusu nepovažuje za správne. Trvá na tom, že nosenie rúšok prináša zdravotné komplikácie. Dodal, že je ochotný diskutovať o tom, ako pomôcť pri riešení pandémie. Myslí si, že liečba by sa mala posilniť najmä v ambulanciách.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...