lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR pripravuje pilotné projekty nových skríningov rakoviny pľúc a prostaty Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje nové skríningy rakoviny pľúc a ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 18.04.2024 categoryDenné správy

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje nové skríningy rakoviny pľúc a prostaty. Pilotné programy by malo spustiť budúci rok. Reaguje tak aj na odporúčania Európskej komisie. Rezort pracuje tiež na projekte Národného centra prevencie a skríningov. Informoval o tom riaditeľ odboru verejného zdravia, skríningu a prevencie MZ SR Tomáš Kúdela.
"Nové skríningy by sa mali pripraviť do konca tohto roka s tým, že v budúcom roku by sa mali postupne spustiť," načrtol Kúdela. Ako dodal, pôjde o pilotnú fázu na vytypovaných pracoviskách. Rezort tak získa údaje na to, ako skríningy zavádzať, koľko pacientov dokáže osloviť a nastaviť k tomu primerane diagnostiku a liečbu. Pripomenul, že do procesu musia byť zahrnutí aj lekári. Úlohou je tiež zabezpečiť financovanie. Ako však poukázal, investícia je oproti zdravotným, ale aj ekonomickým benefitom nízka.
Skríning rakoviny pľúc odporúča komisia zaviesť u súčasných a bývalých fajčiarov, ktorí prestali fajčiť v priebehu predchádzajúcich 15 rokov, sú vo veku od 50 do 75 rokov a majú 30-ročnú fajčiarsku anamnézu. Na zisťovanie rakoviny prostaty navrhuje komisia krvný test u mužov vo veku do 70 rokov v kombinácii s dodatočnou zobrazovacou magnetickou rezonanciou (MRI) ako následným testom. Skríning rakoviny žalúdka sa má zaviesť v krajinách s vysokým výskytom a úmrtnosťou na toto ochorenie.
Postupne sa aktualizujú aj postupy týkajúce sa už existujúcich skríningov - rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Rezort avizuje aj predloženie akčných plánov národného onkologického programu na ďalšie obdobie.
Zriadením alebo rozšírením Národného centra prevencie a skríningov by sa podľa Kúdelu mohlo etablovať to, čo robí Národný onkologický inštitút. Čiastočne by sa mohlo financovať z prostriedkov Európskej únie. Presné fungovanie, respektíve právne ukotvenie je zatiaľ otvorené. Otázkou je možné spojenie s Národným centrom zdravotníckych informácií či samostatná inštitúcia. Argumentom je aj možné rozšírenie skríningov i na iné ako onkologické ochorenia.


bac ima

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...