lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Maďarsko do boja proti ebole ponúklo aj laboratórne vyšetrenie vzoriek Budapešť 25. októbra (TASR) - Maďarsko ponúklo ebolou najviac postihnutým štátom ochranné a dezinfekčné prostriedky, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 25.10.2014 categoryDenné správy

Budapešť 25. októbra (TASR) - Maďarsko ponúklo ebolou najviac postihnutým štátom ochranné a dezinfekčné prostriedky, ako aj možnosť preverenia vzoriek z Európskej únie i krajín mimo únie vo svojom Národnom bezpečnostnom laboratóriu. Vyhlásil to maďarský štátny tajomník ministerstva ľudských zdrojov zodpovedný za oblasť zdravotníctva Gábor Zombor.Podľa agentúry MTI laboratórium, ktoré je prevádzkované Celoštátnym epidemiologickým centrom a ktoré je ojedinelé v celej strednej Európe, je schopné preukázať vírus eboly. V tejto inštitúcii vyvíjali v uplynulých desiatich rokoch molekulárne biologické zázemie diagnostiky nebezpečných patogénov.Laboratórium je schopné izolovať, kultivovať a vykonať mikrobiologické testy najnebezpečnejších choroboplodných zárodkov. Pracovníci laboratória používajú úplne uzatvorené pretlakové ochranné odevy, laboratórium je denne pod 24-hodinovou prísnou kontrolou. Vzduch prechádza filtrami smerom dnu i von, všetky pracovné procesy podliehajú sprísnenej kontrole, vstup aj výstup do zariadenia je registrovaný, píše MTI.Zombor zdôraznil, že budapeštianske laboratórium je schopné do šiestich hodín poskytnúť bezpečný výsledok vyšetrovanej vzorky. Prostredníctvom tohto laboratória a iných kapacít je v Maďarsku k dispozícii nielen diagnostika na preukázanie vírusovej nákazy, ale aj na jej liečbu.Podľa štátneho tajomníka zdravotné zariadenia v Maďarsku boli informované obežníkom, aké ochranné prostriedky maj použiť v prípade podozrenia z nákazy ebolou a čo v takomto prípade majú robiť.Zombor pripomenul, že v zmysle dohody na bruselskej schôdzke šéfov rezortov zdravotníctva členských krajín EÚ prípadné opatrenia týkajúce sa eboly zostávajú v kompetencii členských štátov. Maďarsko podľa jeho vyjadrenia nemusí sprísniť podmienky vstupu do krajiny a teda ani na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta nezriadi kontrolu pasažierov termovíznou kamerou. "Bolo by to zbytočné aj z toho hľadiska, že Maďarsko nemá priame letecké spoje s africkými krajinami s výskytom eboly," dodal štátny tajomník.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...