lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Medici počas roadshow Spolu za zdravý a krásny úsmev poučili rekordný počet ľudí Košice 12. septembra (TASR) - Rekordných viac ako 8500 inštruktáží v 20 mestách podali študenti ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 12.09.2022 categoryDenné správy

Košice 12. septembra (TASR) - Rekordných viac ako 8500 inštruktáží v 20 mestách podali študenti v rámci desiateho ročníka najväčšej preventívnej akcie v oblasti ústneho zdravia na Slovensku. Roadshow s názvom Spolu za zdravý a krásny úsmev vrcholí v pondelok na Hlavnej ulici Košiciach. Medici budú poradenstvo poskytovať v centre mesta do 18.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) Jaroslava Oravcová.Podujatie organizuje Slovenský spolok študentov zubného lekárstva (SSŠZL). Vzniklo z iniciatívy študentov LF UPJŠ, ku ktorej sa postupne pridali všetky slovenské lekárske fakulty. Celkovo sa na ňom podieľa 90 študentov. Počas roadshow učia ľudí základy ústnej hygieny spojené so správnym výberom a použitím zubnej či medzizubnej kefky. Po dvoch pandemických rokoch trénujú dentálnu hygienu aj priamo v ústnej dutine."Je to príležitosť spoznať sa navzájom a, samozrejme, pre každého z medikov je to výborná možnosť komunikovať s ľuďmi rôzneho veku a povahy - s našimi budúcimi pacientmi," povedala pre TASR študentka 5. ročníka zubného lekárstva na LF UPJŠ a tajomníčka SSŠZL Katarína Vendeľová.Skúsenosti študentov z roadshow podľa nej ukazujú, že správnu techniku bez ohľadu na vek či vzdelanie nepozná veľa ľudí, alebo sa hygiene ústnej dutiny nevenujú dostatočne. Teší ich najmä záujem mnohých mamičiek, ktoré prichádzajú na praktickú inštruktáž s deťmi predškolského veku."Dnes už veľmi dobre vieme, že zuby napadnuté zubným kazom a zapálené ďasná môžu súvisieť aj s ďalšími ochoreniami, dokonca až život ohrozujúcimi. Šíriť v tomto smere osvetu a prakticky učiť laickú verejnosť správne postupy je preto veľmi prínosné," povedal dekan LF UPJŠ Daniel Pella s tým, že napríklad ľudia s paradentózou často trpia aj srdcovými ochoreniami.Za najväčší prínos pre študentov považuje prípravu na reálnu prax. Pripomenul, že fakulta pravidelne organizuje preventívne akcie aj v súvislosti s rôznymi ochoreniami.Študentská roadshow odštartovala 2. septembra v Bratislave a následne pokračovala v ďalších mestách.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.