lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Michal Hvorecký napísal knižku pre pacientov s diagnózou CML Bratislava 23. septembra (TASR) - Chronickej myelocytovej leukémii (CML), málo známemu chronickému nádorovému ochoreniu, ktoré ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 23.09.2014 categoryDenné správy

Bratislava 23. septembra (TASR) - Chronickej myelocytovej leukémii (CML), málo známemu chronickému nádorovému ochoreniu, ktoré na Slovensku ročne diagnostikujú približne 60 ľuďom, je venovaná nová príručka CML - Cesta mojej liečby. Autorom knižky, ktorá pacientom zrozumiteľnou formou prináša všetky dôležité informácie, ktoré potrebujú vedieť pri diagnostikovaní tohto ochorenia, je spisovateľ Michal Hvorecký. "Niekoľko týždňov a mesiacov pracoval s informáciami, pacientmi a lekármi, výsledkom je táto takmer 40-stranová informačná brožúra," uviedol dnes pred krstom knižky v Bratislave Maroš Havran, pacient s CML a predseda občianskeho združenia CML life, ktoré publikáciu vydalo. "Doplnená je o celkom milé karikatúry a grafiku, veríme, že bude mať medzi pacientmi úspech."Chronická myelocytová leukémia je jedným zo štyroch hlavných typov leukémií. Ide o zhubné ochorenie krvotvorných buniek, ktoré sa nachádzajú v kostnej dreni. CML tvorí asi pätinu zo všetkých leukémií dospelých pacientov. Zväčša sa diagnostikuje ľuďom vo veku okolo 50 rokov. Kým pred niekoľkými rokmi pacienti s diagnózou CML zomierali, dnes je na Slovensku dostupná účinná liečba. "Od roku 2002 máme k dispozícii tabletkovú liečbu, ktorú pacienti môžu užívať doma, chodiť do práce, do školy. Nemusia podstúpiť žiadnu chemoterapiu, byť hospitalizovaní," uviedla hematologička Zuzana Sninská z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. "Transplantácia sa už robí pri tejto chorobe veľmi zriedkavo, v prípade, že tabletková liečba nefunguje."Knižka má byť pre pacientov základným sprievodcom ochorením. "Nájdu si v nej informácie o tom, čo sa deje na kontrolách, ako často na ne musia chodiť, keď im treba kontrolovať kostnú dreň, čo môžu popri liečbe robiť, čomu sa vyhýbať," ozrejmila hematologička. Podľa Sninskej, zámerom publikácie nie je zľahčovanie diagnózy CML. "Ide naozaj o onkologické ochorenie, ktoré môže dopadnúť aj horšie, ale vyše 90 percent pacientov sa má dobre a sú na tabletkovej liečbe. Zvyšné percentá musia niekedy podstúpiť až transplantáciu kostnej drene."Michal Hvorecký spolupracoval pri tvorbe príručky s kolektívom lekárov hematológov, ale aj pacientov, korí najlepšie vedia, čo ľudia s diagnózou CML prežívajú. Zložitú a náročnú tému ochorenia sprostredkoval prístupným jazykom. "Tento projekt som bral ako veľkú výzvu a veľa som sa na ňom naučil," poznamenal autor s tým, že jeho znalosti medicíny nepresahujú znalosti bežného laika, preto vysoko ocenil spoluprácu lekárov. "Autor takého textu potrebuje silnú podporu špičkových odborníkov. Mohol som s nimi rozprávať a mal som pacientov, ktorí boli ochotní hovoriť mi svoj príbeh. Chcel som, aby za tým boli ľudia, výpovede osobností, ktorým tá choroba zmenila celú existenciu."

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...