lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NCZI: Pacienti vlani najčastejšie navštívili kožného lekára pre prekancerózy Bratislava 28. októbra (TASR) - Medzi najrozšírenejšie kožné choroby s vysokým počtom vyšetrených pacientov patria ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 28. októbra (TASR) - Medzi najrozšírenejšie kožné choroby s vysokým počtom vyšetrených pacientov patria prekancerózy, teda kožné zmeny, ktoré môžu viesť k vzniku malígnych nádorov. V dermatovenerologických ambulanciách vlani z tohto dôvodu vyšetrili 141.443 pacientov, informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Peter Bubla.Ďalších 96.305 pacientov prišlo do špecializovaných ambulancií pre problémy s akné. Toto ochorenie je zväčša považované za kožné ochorenie týkajúce sa najmä mladých. "Porovnaním údajov od dermatovenerológov však možno vidieť, že rozdiel medzi počtom vyšetrených pacientov do 18 rokov a počtom dospelých je minimálny," poukázal Bubla. Ambulancie kožných lekárov plnia aj pacienti s atopickou dermatitídou, vlani ich vyšetrili 83.680.Častým kožným ochorením je aj psoriáza, v minulom roku lekári vyšetrili takmer 67.000 pacientov. "Najviac vyšetrených pacientov s touto diagnózou sme zaznamenali vo veku 50 až 54 rokov a najčastejšie z Košického kraja," doplnil Bubla.Podľa údajov NCZI dermatovenerologické ambulancie zaznamenali vlani spolu takmer dva milióny návštev pacientov. Celkovo v nich vyšetrili 744.080 osôb. "Pri porovnávaní počtu vyšetrených osôb podľa pohlavia na vybrané kožné ochorenia je možné sledovať, že počet vyšetrených žien v dermatovenerologických ambulanciách SR (446.925) vysoko prekračuje počet vyšetrených mužov (297.155)," uzavrel Bubla.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...