lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NITRA: Krajské nemocnice môžu prísť bez lekárov o licencie Nitra 31. októbra (TASR) – V krajských nemocniciach v Topoľčanoch a Leviciach podalo do dnešného dňa výpovede viac ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Nitra 31. októbra (TASR) – V krajských nemocniciach v Topoľčanoch a Leviciach podalo do dnešného dňa výpovede viac ako 50 percent lekárov. Poslanci Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa obávajú, že takýto stav môže viesť ku kolapsu zdravotnej starostlivosti na viacerých oddeleniach. Na dnešnom rokovaní regionálneho parlamentu sa prvýkrát hovorilo aj o tom, že by nemocnice bez lekárov mohli prísť o svoje licencie. Podľa slov riaditeľky krajskej neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami Marty Eckhardtovej zo 77 lekárov v topoľčianskej nemocnici ich podalo výpovede 44. Rovnaké počty sa podľa jej slov týkajú aj zdravotného zariadenia v Leviciach. "Aj tam zo 77 lekárov podalo výpoveď 40. Kritický stav je na oddeleniach anestézie a intenzívnej medicíny a vo väčšine chirurgických odborov. Najkritickejší stav je v nemocnici Levice na oddelení gynekológie a pôrodníctva, kde podalo výpoveď 100 percent lekárov," uviedla.Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je nutné, aby sa štatutári pripravili aj na krízové scenáre. "Pretože si neviem predstaviť, že by pri kolapse celého systému zostali naše nemocnice nedotknuté ako ostrov," pripomenul. Krízové riešenia sa už v oboch krajských nemocniciach pripravujú. Často spomínaná možnosť, podľa ktorej by slovenských lekárov nahradili ich kolegovia z Ukrajiny, však zatiaľ neprichádza do úvahy. "Proces zamestnania ukrajinského lekára nie je taký, že nejaký Ukrajinec sem príde a my ho zamestnáme. Ten proces je strašne dlhodobý a, samozrejme, za krátku dobu sa určite nepodarí zabezpečiť také množstvo Ukrajincov, ktorí by nahradili našich lekárov," vysvetlila Eckhardtová.Ako skonštatovala, stále je reálna možnosť, že sa podarí uzavrieť dohodu medzi ministerstvom zdravotníctva a lekárskym odborovým zväzom. "Samozrejme, že v prípade, ak by k dohode nedošlo, musíme mať pripravený nejaký krízový režim, ktorý bude spočívať v tom, že budeme zlučovať oddelenia a budeme zabezpečovať v obmedzenej prevádzke len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť," skonštatovala. Podľa jej slov momentálne nehrozí, že by nemocnice prišli kvôli nedostatku lekárov o svoje licencie. Rovnaký názor má aj predseda NSK. "Nie je vylúčené, že pri tých kritických scenároch môže dôjsť k istým obmedzeniam, ale verím, že sa situáciu podarí uspokojivo vyriešiť a lekársku starostlivosť budeme schopní zabezpečovať," dodal Belica.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...