lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NOI: Onkologickí pacienti pokračujú v liečbe aj napriek pandémii Bratislava 5. decembra (TASR) – Onkologickí pacienti v rámci možností naďalej pokračujú v systémovej liečbe, aj ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 05.12.2020 categoryDenné správy

Bratislava 5. decembra (TASR) – Onkologickí pacienti v rámci možností naďalej pokračujú v systémovej liečbe, aj napriek súčasnej pandémii nového koronavírusu, prakticky bez zmeny. Samozrejmosťou sú dôkladne nastavené protiepidemiologické opatrenia. Pre TASR to uviedla riaditeľka Národného onkologického inštitútu (NOI) Mária Rečková."Pacienti, ktorí vyžadujú podanie systémovej onkologickej liečby a nemajú k nej kontraindikácie, majú liečbu podávanú," komentovala Rečková, pričom uviedla, že problémy, s ktorými sa stretávajú, napríklad z hľadiska dostupnosti liečby, či rádioterapie, nesúvisia so súčasnou epidemiologickou situáciou. Ak došlo k liečebnému odkladu niektorého z pacientov, väčšinou sa tak stalo z medicínskeho dôvodu. Rečková vysvetlila, že v rámci súčasnej epidemiologickej situácie sa mohlo stať, že sa u individuálneho pacienta počkalo na pokračovanie v liečbe v prípade, že bol v kontakte s pozitívnou osobou, alebo človekom s ochorením COVID-19, kým nemal negatívny výsledok PCR testu. "V jednotlivých individuálnych prípadoch sa vždy zvažuje  medicínske hľadisko, prípadne sa konzultuje s infektológom," uviedla s tým, že infekcia nového koronavírusu môže skomplikovať priebeh samotného onkologického ochorenia, a to nielen z hľadiska samotnej infekcie, ale vo väčšine prípadov aj z dôvodu potreby prerušenia onkologickej liečby.Rečková dodala, že nemá vedomosť o takom prípade, keď by bol pacient reálne ohrozený tým, že sa nedostal k lekárovi na určený termín alebo na liečbu.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...