lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: Gestorský výbor navrhuje zmenu v novele o zdravotných poisťovniach Bratislava 31. marca (TASR) - Väčšina poslancov Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo sa dnes ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. marca (TASR) - Väčšina poslancov Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo sa dnes zhodla na tom, že sprísnenie regulácie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní by sa malo začať realizovať od 30. júna 2012. Vládna novela zákona o zdravotných poisťovniach, o ktorej parlament rokuje v skrátenom legislatívnom procese, však počíta s dátumom 31. december 2012. Pozmeňujúci návrh predložil poslanec SaS Stanislav Fořt. Novelou by sa zákonodarný zbor mal začať zaoberať v druhom čítaní ešte dnes. Ministerstvo zdravotníctva ňou podľa slov šéfa rezortu Ivana Uhliarika (KDH) reaguje na situáciu v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorá by tak získala dostatočný časový priestor na konsolidáciu svojej situácie a nebola vystavená sankciám pre výsledky hospodárenia z minulosti.Poslanci sa síce zhodli na potrebe prijatia danej legislatívnej úpravy, opozícia však poukázala v tejto súvislosti na nedostatok zdrojov zo štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo. Viac prostriedkov by podľa poslanca Smeru-SD a exministra zdravotníctva Richarda Rašiho predstavovalo zároveň viac zdrojov pre VšZP aj iné poisťovne. Domnieva sa, že vzniknutá situácia vytvára vhodnú pôdu na vyvinutie tlaku na rezort financií, aby pri tvorbe rozpočtu neignoroval požiadavky zdravotníkov. Poslanec SNS Štefan Zelník si takisto myslí, že "zmäkčovanie" regulácie platobnej neschopnosti zdravotných poisťovní nepresvedčí úradníkov ministerstva financií, aby venovali dostatočnú pozornosť problémom v rezorte zdravotníctva. Na rokovaní výboru sa zúčastnil aj riaditeľ VšZP Marian Faktor, ktorý okrem iného poslancov informoval, že dlh poisťovne vo výške takmer 70 milióna eur mieni nové vedenie postupne znižovať predajom prebytočného majetku aj starých pohľadávok.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...