NRSR: O novele k e-zdraviu sa má hlasovať až na novembrovej schôdzi Bratislava 21. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele zákona o ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 21.10.2025 categoryDenné správy

Bratislava 21. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme hlasovať až na schôdzi, ktorá sa má začať 25. novembra. Presun hlasovania z tejto schôdze si odsúhlasili na základe dohody koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS.
Danú zmenu už skôr avizoval minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD). Dôvodom má byť pozmeňujúci návrh k tejto novele, ktorý upravuje maximálnu výšku registračného poplatku v zdravotníckych komorách. „Pozorne sledujem diskusiu k poslaneckému návrhu o komorách. Aby som vytvoril priestor na širšiu odbornú diskusiu, rozhodol som sa presunúť hlasovanie o zákone na novembrovú schôdzu,“ uviedol šéf rezortu na sociálnej sieti.
Novela je z dielne ministerstva zdravotníctva. Má priniesť viaceré zmeny. Po novom by sa napríklad mohli potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti a zdravotnom stave vydávať elektronicky. K novele však výbor NR SR pre zdravotníctvo schválil aj pozmeňujúci návrh z dielne poslanca Vladimíra Baláža (Smer-SD). Ten hovorí o poplatkoch komorám v zdravotníctve za vedenie registra. Po novom by tak už maximálna výška poplatku nemala byť 15 eur, ale na úrovni troch percent z priemernej mesačnej mzdy stanovenej dva roky pred rokom, v ktorom sa maximálna výška poplatku určuje. Opozičná SaS daný návrh kritizovala. Namietala, že prípadné zvýšenie by bolo pre niektorých zdravotníckych pracovníkov finančne náročné.


akb mj

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.