lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: Poslanci za Smer predložia návrh na zastavenie transformácie nemocníc Bratislava 19. októbra (TASR) – Poslanci Smeru-SD Richard Raši a Juraj Blanár sa na dnešnej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 19. októbra (TASR) – Poslanci Smeru-SD Richard Raši a Juraj Blanár sa na dnešnej parlamentnej schôdzi pokúsia o zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti predložením pozmeňovacieho návrhu k zákonu o pedagogických zamestnancoch.„Chápeme to ako jednu z posledných možností, ako legitímne legislatívou zastaviť transformáciu nemocníc,“ uviedol na dnešnom brífingu Raši. Kto tento pozmeňovací návrh nepodporí, pôjde podľa exministra zdravotníctva tvrdo proti pacientom. Ak dnes návrh neprejde, Smer sa o zastavenie transformácie bude usilovať na ďalšej parlamentnej schôdzi, ktorá sa začína koncom novembra.Exminister zdravotníctva vyhlásil, že transformácia vedie ku kolapsu zdravotníctva, keďže je jednou z podmienok, aby lekári stiahli svoje hromadné výpovede. „Keďže minister (zdravotníctva, Ivan Uhliarik, pozn. red.) verejne deklaroval, že transformáciu odmieta zastaviť, hrozí, že nám od decembra odíde viac ako 2500 lekárov a bude priamo ohrozená zdravotná starostlivosť,“ dodal. Okrem toho podľa Rašiho zmena nemocníc na akciové spoločnosti ohrozí zdravotníctvo aj chronicky, pretože transformovaným nemocniciam hrozí zánik.Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár na brífingu dodal, že vláda transformáciou krajských nemocníc vytvára kategóriu dvojakých občanov. „Vúckárske nemocnice vláda nebude oddlžovať na rozdiel od štátnych. Teda, budú tu obyvatelia, ktorí chodia do krajských nemocníc a nebudú môcť by oddlžené a kategória občanov, ktorí chodia do štátnych a tie budú oddlžené,“ podčiarkol Blanár. Kabinet tým podľa neho spôsobí absolútny kolaps krajským nemocniciam, ktoré „bezprecedentne diskriminuje“. Samosprávne kraje preto podľa predsedu žilinského VÚC zvažujú pre túto diskrimináciu žalobu. „V prvom rade sa musíme snažiť zastaviť túto transformáciu a tým predísť katastrofickému scenáru, ktorý hrozí.“Nemocnice by sa mali zmeniť na akciové spoločnosti do konca tohto roka.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...