lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: Pred budovou parlamentu vystavili šesťmetrové srdce Bratislava 24. októbra (TASR) - Trojrozmerný nafukovací model srdca, dlhý šesť metrov, možno od dnešného ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 24. októbra (TASR) - Trojrozmerný nafukovací model srdca, dlhý šesť metrov, možno od dnešného dňa vidieť pred sídlom Národnej rady (NR) SR v Bratislave. Vystavila ho tam pre verejnosť Slovenská asociácia srdcových arytmií (SASA) pri príležitosti Svetového dňa mozgovej príhody. Aj touto formou sa snažia zdravotníci upozorniť verejnosť na hrozby, ktoré predstavuje srdcová arytmia."Aj poslanci NR SR sú iba ľudia a vedia o prevencii presne to, čo vie bežná vzorka populácie, teda dosť málo a chodia na preventívne prehliadky takisto ako bežná vzorka populácie, čiže takmer vôbec. Myslím si, že aj tým, že budeme o prevencii a predchádzaní hovoriť na pôde parlamentu, budeme cez poslancov myšlienku prevencie šíriť aj medzi ľudí," uviedol predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer-SD), ktorý prevzal záštitu nad touto akciou.O tom, že prevencia je v tomto prípade skutočne dôležitá, dokazujú aj čísla. Len počas krátkej kampane odborníci na Slovensku zistili fibriláciu predsiení srdca u 28 náhodných záujemcov o vyšetrenie. Ide o jednu z najčastejších porúch srdcového rytmu, pričom medzi vyšetrenými s týmto nálezom boli často aj mladí ľudia. Podľa odhadov lekárov sa tento problém môže týkať až 150.000 Slovákov, ktorí ani nemusia vedieť, že toto ochorenie môže spôsobiť mozgovú porážku. Z medzinárodnej štatistiky pritom vyplýva, že každých šesť sekúnd niekde na svete zomrie niekto na mozgovú porážku."Základnou prevenciou fibrilácie predsiení je predovšetkým dobrá liečba vysokého krvného tlaku. Tým trpí u nás viac ako polovica populácie, takže je veľmi dôležité vedieť o tom, že máme vysoký krvný tlak a treba ho liečiť. Druhá vec, ktorá je veľmi dôležitá v prípade, že máte pocit, že máte nepravidelný tep srdca, treba absolvovať jednoduché EKG, ktoré arytmiu môže odhaliť," uviedol prezident SASA Robert Hatala.

Štítky :

Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.