lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Chyba: Hľadaný lekár sa v našej databáze už nenachádza..

NRSR: V.NOVOTNÝ: Nikto nečakal, že by nemocnice návratnú pôžičku niekedy vrátili Bratislava 8. septembra (TASR) - V roku 2009, keď štát rozhodoval o návratnej finančnej pôžičke ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. septembra (TASR) - V roku 2009, keď štát rozhodoval o návratnej finančnej pôžičke vo výške takmer 130 miliónov eur pre zdravotné zariadenia, nikto, ani samotný predkladateľ návrhu neočakával, že by tieto peniaze mali byť niekedy vrátené. V rozprave k návrhu o uvoľnení 350 miliónov na oddlžovanie štátnych zdravotníckych zariadení to dnes povedal poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS)."V apríli 2009 pán minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) požičal nemocniciam skoro 130 miliónov eur návratnej finančnej pomoci, ktoré sa ukázali byť nenávratnou finančnou výpomocou," povedal. Novotný je však presvedčený, že v súčasnosti, keď sa pripravuje transformácia nemocníc na akciové spoločnosti, je už situácia iná. "Ak majú prijať po Novom roku zodpovednosť za svoje hospodárenie, je potrebné ich finančne stabilizovať," vysvetlil. Štát by tak podľa neho mal urobiť napriek zložitej finančnej situácii, v ktorej sa nachádza. Transformácia nemocníc má podľa Novotného okrem zlepšenia finančnej situácie zabezpečiť aj vyššiu úroveň spravodlivosti, keď vedenie bude mať väčšiu zodpovednosť za prijaté rozhodnutia.Nesúhlasný postoj opozície k transformácii podľa jeho slov súvisí s jej nekalými zámermi v tejto oblasti. "Chcete zachovať tie mútne vody v štátnych nemocniciach, chcete naďalej realizovať predražené tendre, keď sa vrátite k vláde," adresoval prítomným poslancom."Keď sa takto šafárilo a obchádzali sa možno aj zákony, buďte chlap, podajte trestné oznámenie na týchto ľudí, nech sa ukáže pravda," vyzval poslanca exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD).Taktiež odmietol jeho tvrdenie, že by návratná finančná pomoc bola od začiatku nevymožiteľná. "Návratnú finančnú pomoc nemocnice, pokiaľ sme boli pri vláde my, začali vracať. Jediný problém mala Banská Bystrica," zdôraznil. "Pôžičku, ktorú dala vláda Roberta Fica do zdravotníctva, dala preto, aby nemocnice mohli čerpať štrukturálne fondy," doplnil ho poslanec Dušan Muňko (Smer-SD).

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...