lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: Zákon o platoch sestier na rokovaní výboru napriek kritike prešiel Bratislava 26. januára (TASR) – Poslanci zdravotníckeho parlamentného výboru dnes napriek kritike odborárov a súkromných lekárov jednohlasne ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 26. januára (TASR) – Poslanci zdravotníckeho parlamentného výboru dnes napriek kritike odborárov a súkromných lekárov jednohlasne odobrili zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier. V pléne sa ním budú zákonodarcovia zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 31. januára.Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora zákon naštrbí vzťahy medzi lekármi a sestrami. „Predstavte si, že váš šéf bude zarábať menej ako vy. Tak sa môžeme vymeniť - sestrička si sadne na moju stoličku. Toto úplne reálne hrozí,“ povedal dnes Pásztor. Upozornil, že ak by lekár a sestra mali rovnaký plat, personálny náklad na ambulanciu bude 2800 eur mesačne, pričom väčšina lekárov dostáva od poisťovní okolo 3000 až 3500 eur a tak im nezostane skoro nič na prevádzku ambulancie. „Môže sa nám stať, že ambulantná starostlivosť na Slovensku končí. My nespochybňujeme nároky, chceme len garancie,“ zdôraznil.„Nateraz to vyzerá tak, že navýšenie miezd lekárov k 1. januáru je dohodnuté medzi poisťovňami a nemocnicami. Boríme sa s tým, aby sme našli riešenie, pre krytie navýšenia miezd pre sestry,“ reagoval šéf parlamentného výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Dodal, že prostriedky na vyššie platy lekárov a sestier by mali byť v disponibilných zdrojoch poisťovní. „Ide o to, aby nebolo dosť peňazí len vo fondoch poisťovní, ale aby sa dostali k poskytovateľom,“ podčiarkol. Poslanci výboru preto v najbližších dňoch vykonajú prieskumy vo všetkých troch poisťovniach, kde sa chcú informovať, akú stratégiu navyšovania zmlúv majú pripravenú pre poskytovateľov.Šéf rezortu Ivan Uhliarik (KDH) si myslí, že zvýšenie platov je spôsob, ako stabilizovať sestry na Slovensku, keďže v zahraničí ich pracuje niekoľko tisíc. „Nie je možné, aby sme donekonečna takýmto spôsobom ochudobňovali slovenské zdravotníctvo.“Zákon kritizoval aj poslanec Štefan Zelník (SNS). Nepáči sa mu, že vláda pripravila normu, ktorá rieši len istú kategóriu zdravotníkov a nemá ani prostriedky na krytie vyšších platov sestier. „Treba očakávať, že budúca vláda bude mať obrovské problémy, pretože súčasná vláda konala veľmi nezodpovedne,“ povedal poslanec. Zákon však na rokovaní výboru podporil, lebo si myslí, že keď sú peniaze na odmeny úradníkov, vyššie platy by mali mať aj sestry.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...