lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: Zdravotnícky výbor odobril doplnkové ordinačné hodiny Bratislava 28. novembra (TASR) - Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo v utorok odobrili pozmeňujúci návrh ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 28.11.2017 categoryDenné správy

Bratislava 28. novembra (TASR) - Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo v utorok odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastnáka (Most-Híd), ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom bude ešte rokovať plénum, počíta s maximálnou sumou 30 eur.O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Návrh predstavil novinárom na tlačovej konferencii, do legislatívneho procesu ho rezort nakoniec nepredložil. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúce roka, ešte nevyzrela doba.Pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný návrh ministerstva. Napokon počíta s rovnakou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť za vyšetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín, a to 30 eur. Pozmeňujúci návrh z minulého týždňa, o ktorom sa vtedy nerokovalo, hovoril o sume 50 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nebude musieť povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Možnosť prijať pacientov za poplatok majú dostať lekári, ktorí ambulujú aspoň 30 hodín týždenne, a to najskôr po 13.00 h. Doplnkové hodiny majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrených najviac 30 percent z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Lekár špecialista by ich mohol zaviesť aj počas celého dňa, ak v ten normálne vôbec neambuluje.Opoziční poslanci na protest opustili rokovanie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Reagovali tak na predloženie viacerých rozsiahlych pozmeňujúcich návrhov k dotknutej novele zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne koaličných poslancov na poslednú chvíľu.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...