lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Na centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti pôjde takmer 17 miliónov eur Bratislava 30. apríla (TASR) - Na centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti poputuje ďalších takmer 17 miliónov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 30.04.2024 categoryDenné správy

Bratislava 30. apríla (TASR) - Na centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti poputuje ďalších takmer 17 miliónov eur. Zdravotná starostlivosť tak bude dostupná priamo v regiónoch a pacienti nebudú musieť cestovať za lekárom mimo svojej obce. TASR o tom informovali rezort investícií a Ministerstvo zdravotníctva SR s tým, že v pondelok (29. 4.) vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na doplnenie siete centier.
Na výzvu je alokovaná suma 16,5 milióna eur zo zdrojov Európskej únie. "Výzva je určená na projekty mimo Bratislavského kraja a bude otvorená až do vyčerpania alokovanej sumy. V predchádzajúcom programovom období 2014 - 2020 boli vyhlásené štyri výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Vzniklo 59 takýchto centier za takmer 45 miliónov eur," priblížil rezort zdravotníctva. Ministerstvo investícií spresnilo, že maximálna výška príspevku na jeden projekt z eurofondov je 1,3 milióna eur a spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu tvorí približne 107.000 eur.
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uviedla, že v centrách integrovanej zdravotnej starostlivosti bude pacientom k dispozícii všeobecný lekár pre dospelých. Okrem neho aj pediater alebo gynekológ alebo zubný lekár alebo lekár s inou špecializáciou. Koncept centier je podľa nej definovaný tak, aby mal pacient všetko pod jednou strechou a nemusel dochádzať za vyšetrením alebo poskytovaním služby na inú adresu či do iného mesta. "V rámci výzvy je možné žiadať o nenávratný finančný príspevok na výstavbu nových budov, modernizáciu a rekonštrukciu existujúcich budov, prístavbu, nadstavbu alebo stavebné úpravy a rekonštrukciu vnútorných a vonkajších priestorov existujúcich stavebných objektov, ako aj na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia, dodávku zdravotníckej techniky či zariadenia a vybavenia," vysvetlila Dolinková.
Oprávnenými žiadateľmi sú podľa ministerstva investícií obce alebo vyššie územné celky (VÚC) a neziskové organizácie, ktorých zakladateľom je obec alebo VÚC a sú poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Centrá budú realizované v rámci integrovaných územných investícií a každý samosprávny kraj má vyčlenené finančné prostriedky, ktoré môže v rámci daného územia použiť.
"Tak ako aj v minulom programovom období sme z eurofondov v rámci nášho Integrovaného regionálneho operačného programu pomohli zmodernizovať 30 zdravotníckych zariadení za viac ako 163 miliónov eur, pokračujeme v úsilí, aby mali ľudia vo všetkých regiónoch prístup k zdravotnej starostlivosti na európskej úrovni," povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).
Tento mesiac avizoval rezort investícií vyhlásenie výzvy z Programu Slovensko, ktorá podporí projekty na zvýšenie úrovne kybernetickej a informačnej bezpečnosti v zdravotníckych zariadeniach. Je v nej alokovaných 5,9 milióna eur. "Dôležitosť tohto problému podčiarkujú množiace sa hackerské úroky na nemocnice po celom svete, ale skúsenosť máme aj na Slovensku," podotkol Raši.


UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.


lef ryb

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...