lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Nebezpečné baktérie sa po prvý raz našli v podozrievaných klíčkoch Düsseldorf/Hamburg 10. júna (TASR) - Po prvý raz sa enterohemoragické baktérie (EHEC) agresívneho sérotypu, ktorý ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Düsseldorf/Hamburg 10. júna (TASR) - Po prvý raz sa enterohemoragické baktérie (EHEC) agresívneho sérotypu, ktorý spôsobuje v Nemecku život ohrozujúcu črevnú nákazu, našli na klíčkoch.Ako informovalo dnes krajinské ministerstvo pre ochranu spotrebiteľov Severného Porýnia-Vestfálska, prítomnosť týchto baktérií potvrdili laboratórne testy v klíčkoch z otvoreného balenia v kontajneri na odpadky jednej rodiny v okrese Rhein-Sieg neďaleko Bonnu. Dvaja členovia tejto trojčlennej domácnosti ochoreli v polovici mája po tom, ako konzumovali klíčky.Doterajšie poznatky, zdá sa, potvrdzujú podozrenie, že nákaza sa mohla rozšíriť z firmy v dolnosaskom okrese Uelzen, pretože aj tieto klíčky pochádzajú odtiaľ.Spomínaný rezort v Düsseldorfe preto konštatoval, že sa po prvý raz podarilo preukázať priamu súvislosť medzi producentom klíčkov z Bienenbüttelu v Dolnom Sasku a postihnutými nákazou.O posilnení indícií, ktoré naznačovali túto súvislosť, hovorili už dnes predpoludním predstavitelia kompetentných nemeckých orgánov. Prezident renomovaného Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Reinhard Burger, ktorého spolupracovníci sa v desiatich tímoch podieľali na pátraní po zdroji nákazy, dnes v nemeckej metropole dokonca vyhlásil: "Sú to klíčky".Varovanie pred konzumáciou uhoriek, paradajok a listových šalátov v surovom stave z 25. mája Nemecko dnes zrušilo. Súčasne však potvrdilo platnosť varovania pred konzumáciou klíčkov, ktoré platí osobitne pre tento produkt v surovom stave.Už doteraz sa zistilo, že najmenej 80 chorých z celého Nemecka konzumovalo klíčky zo spomínanej firmy.Brány výrobcu sú od dnešného dňa hermeticky uzavreté a platnosť nadobudol úplný zákaz distribúcie akýchkoľvek jeho produktov, teda nielen klíčkov. Samotná firma už od uplynulej nedele nedodávala na trh žiadne produkty.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...