lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


OTS: Nadácia Gatesových venuje 50 miliónov dolárov na podporu boja s ebolou SEATTLE, 10. septembra 2014 /PRNewswire/ -- Nadácia Billa a Melindy Gatesových (The Bill & Melinda Gates ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 12.09.2014 categoryDenné správy

SEATTLE, 10. septembra 2014 /PRNewswire/ -- Nadácia Billa a Melindy Gatesových (The Bill & Melinda Gates Foundation) oznámila, že venuje 50 miliónov dolárov na podporu okamžitých opatrení na zvládnutie súčasnej epidémie eboly v západnej Afrike a na zabránenie ďalšieho šírenia vírusu. Nadácia okamžite uvoľní finančné prostriedky v prospech príslušných medzinárodných organizácií a pobočiek OSN, ktoré sa podieľajú na hľadaní riešenia. Tieto finančné prostriedky umožnia zainteresovaným stranám a vládam jednotlivých krajín nakúpiť potrebné veci a prijať núdzové opatrenia v postihnutých krajinách. Nadácia bude okrem toho spolupracovať s verejnoprávnymi a súkromnými partnerskými subjektami na urýchlení vývoja nových spôsobov liečby, vakcín a diagnostických metód, ktoré by mohli pomôcť pri liečbe pacientov a zabrániť ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia. "Urýchlene spolupracujeme s našimi partnermi, aby sme našli najúčinnejšie spôsoby, ako pomôcť zachrániť ľudské životy a zastaviť ďalšie šírenie tohto smrteľného ochorenia," povedala Sue Desmond-Hellmannová, generálna riaditeľka nadácie Gatesových. "Chceli by sme taktiež urýchliť vývoj nových spôsobov liečby, vakcín a diagnostických metód, ktoré by mohli pomôcť zastaviť túto epidémiu a zabrániť jej opätovnému vypuknutiu v budúcnosti."K dnešnému dňu prispela nadácia Gatesových na boj s epidémiou eboly sumou viac ako 10 miliónov dolárov, z toho 5 miliónov venovala Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) na okamžité núdzové opatrenia a zhodnotenie aktivít v oblasti výskumu a vývoja a 5 miliónov venovala americkému fondu UNICEF na podporu aktivít v Libérii, Sierra Leone a Guinei, ktoré spočívali najmä v nákupe zdravotníckeho materiálu, koordinácii činností v súvislosti s reakciou na túto epidémiou a taktiež pri poskytovaní život zachraňujúcich informácií tým najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva. Ďalšie 2 milióny dolárov okamžite poskytnú Centru pre prevenciu a kontrolu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention) na účely posilnenia systémov zdravotnej starostlivosti, zvládania krízových situácií a zaistenie zodpovedajúcej liečby.V auguste zareagovala Nigéria na túto krízu otvorením Strediska núdzových operácií (Emergency Operations Center - EOC) v Lagosu, a to za podpory nadácie Gatesových a nadácie Dangote. Centrum EOC využíva skúsenosti získané v rámci celoštátneho programu boja proti detskej obrne a je v centre obrovskej snahy federálnych i národných vlád o zastavenie ďalšieho šírenia vírusu. S opatrným optimizmom tak môžeme dúfať, že tento rýchly zásah pomôže zabrániť väčšiemu rozšíreniu tejto epidémie. Pretože sa neustále pripravujú nové ďalšie granty, bude nadácia poskytovať ďalšie informácie o svojich finančných príspevkoch pre samotné operácie v teréne i do výskumu a vývoja liekov, vakcín a diagnostických metód, ktoré môžu v boji s ebolou pomôcť.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...