lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


OTS: VšZP podporuje efektívne manažovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti Bratislava 12. septembra (TASR-OTS) - Zavedenie EHospiku v podmienkach Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s.(ďalej len ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 12.09.2014 categoryDenné správy

Bratislava 12. septembra (TASR-OTS) - Zavedenie EHospiku v podmienkach Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s.(ďalej len VšZP) je významný krok, ktorého cieľom je plynulé a efektívne manažovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti. Ako každá zmena, aj zavedenie tohto nástroja si vyžaduje, aby sa s ním jeho používatelia dôkladne zoznámili a naučili sa ho využívať tak, aby im slúžil a uľahčil prácu a nie naopak. S plánovaním ústavnej zdravotnej starostlivosti treba pracovať zodpovedne, s ohľadom na zdravotný stav pacienta. To znamená, že neodkladnú zdravotnú starostlivosť, plánované onkologické výkony a všetky operačné hospitalizácie VšZP v EHospiku schváli, tak, ako boli navrhnuté lekárom, respektíve nemocnicou, bez akejkoľvek zmeny. Zo strany poisťovne pôjde teda len o evidenciu týchto hospitalizácií. Ak sa teda stane, že pacient bude mať predoperačné vyšetrenie a nemocnica ho v termíne, ktorý sama naplánovala, pošle domov, nebude to chyba VšZP, ale daného poskytovateľa. VšZP bude totiž vo vyššie spomínaných prípadoch plne rešpektovať termíny hospitalizácií navrhnuté ošetrujúcim lekárom, respektíve nemocnicou a schváli ich. Preto je dôležité, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti postupovali v súlade s dohodnutými pravidlami a korektne nahlasovali hospitalizácie.V prípade ostatných plánovaných hospitalizácií, teda neoperačných, ktorých je štatisticky cca 13 % zo všetkých hospitalizácií, si VšZP vyhradzuje právo manažovať ich v súlade s najnovšími trendmi a výsledkami revízno - lekárskych zistení. To znamená, že pri udelení súhlasu s plánovanou hospitalizáciou bude poisťovňa dohliadať na jej opodstatnenosť a účelnosť. Z doterajších výsledkov revíznej činnosti totiž vyplýva, že v nemocniciach sa zo zdrojov verejného zdravotného poistenia určených na zdravotnú starostlivosť často hradia aj sociálne hospitalizácie alebo zdravotná starostlivosť, ktorú je možné poskytnúť aj ambulantne, teda väčšinou ide o plánované neoperačné hospitalizácie. VšZP teda nebude akceptovať prípady, ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v snahe naplniť finančný objem z verejných zdrojov, bude žiadať o schválenie hospitalizácií u poistencov, ktorých zdravotný stav si nevyžaduje poskytnutie ústavnej zdravotnej starostlivosti.Ak má VšZP v zmysle zákona povinnosť manažovať plánovanú zdravotnú starostlivosť a hradiť ju, chce to robiť efektívne a zmysluplne. Preto je úplne legitímne, že ak poisťovňa hradí poskytnutú zdravotnú starostlivosť, chce mať, v súčasnej dobe elektronizácie zdravotníctva, aktuálny prehľad o tom, kedy bol poistenec prijatý a prepustený z nemocnice.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...