lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Odborníci upozorňujú na dôležitosť diagnostiky ochorení obličiek u diabetikov Bratislava 6. novembra (TASR) - Metabolické ochorenie diabetes mellitus, t. j. cukrovka, pri ktorom majú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 06.11.2013 categoryDenné správy

Bratislava 6. novembra (TASR) - Metabolické ochorenie diabetes mellitus, t. j. cukrovka, pri ktorom majú pacienti zvýšenú hladinu cukru v krvi, spôsobuje v organizme aj ďalšie problémy. Okrem poškodenia sietnice oka, ktoré môže viesť až k slepote, či kardiovaskulárnych ochorení k nim patrí i chronické ochorenie - diabetická nefropatia. Včasné odhalenie problému s obličkami u diabetikov môže neskoršie komplikácie významne zmierniť a oddialiť. Na tieto skutočnosti poukázali dnes odborníci na stretnutí s novinármi v Bratislave."Chronické ochorenie obličiek - diabetická nefropatia (DN) postihuje asi jednu tretinu, 30-40 percent diabetikov prvého typu. Na Slovensku bolo v roku 2011 toto ochorenie zistené u 33 percent pacientov v pravidelnej diabetologickej liečbe", uviedol nefrológ doc. MUDr. Adrián Okša, CSc., vedecký sekretár Slovenskej nefrologickej spoločnosti a pracovník Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU). Ako upozornil, zákerným faktom je, že pacient nemusí dlhé roky pociťovať žiadne bolesti či problémy s vylučovaním. Zhoršovanie obličkových funkcií postupuje pomaly a nebadane a pritom môže viesť až k takému poškodeniu obličiek, že pacient bude potrebovať pravidelnú dialýzu, teda pravidelné umelé odstraňovanie splodín a jedov z organizmu. Pri včasnom odhalení počiatočných štádií ochorenia a dobrej starostlivosti o pacienta sa však dá dialýze vyhnúť, zdôraznil doc. Okša.Predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti a primár Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., poukázal na to, že diabetik má obličky viac namáhané v dôsledku dlhodobo kolísajúcej hladiny cukru v krvi. Pri ochorení DN obličky nedostatočne filtrujú krv od škodlivých látok a pritom vylučujú do odpadu aj látky, ktoré by mali v krvi zostať. Zdôraznil potrebu skríningu čiže vyhľadávania pacientov s ochoreniami obličiek medzi diabetikmi, ich správne usmerňovanie, pravidelnú kontrolu krvného tlaku, glykémie, z dietetických opatrení zníženie príjmu soli v potravinách a obmedzenie príjmu bielkovín. V tejto súvislosti vyzdvihol nevyhnutnosť spolupráce medzi diabetológmi a nefrológmi.V úsilí upozorniť verejnosť na problematiku chronického ochorenia obličiek ako závažnej sprievodnej komplikácie cukrovky, Slovenská nefrologická spoločnosť a Slovenská diabetologická spoločnosť pripravili Týždeň prevencie diabetickej nefropatie. Uskutoční sa od 11. do 16. novembra na desiatich miestach v piatich slovenských mestách. Uvažujú aj o ďalších podobných projektoch v budúcnosti.

Štítky :

Mrazenie vajíčok dáva ženám šancu mať dieťa aj po 40-tke

Posúvanie tehotenstiev do vyššieho veku so sebou prináša riziko pre ženy, ktoré sa rozhodnú pre rodičovstvo v čase, kedy už môže byť neskoro. Práve tomu vieme predísť zmrazením a uskladnením vajíčok v mladšom veku, kedy predpokladáme ich vysokú kvalitu.