lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Okruhlica: Veľkonočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikovejším obdobím Bratislava 29. marca (TASR) - Veľkonočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikovejším obdobím. Najohrozenejší ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 29.03.2024 categoryDenné správy

Bratislava 29. marca (TASR) - Veľkonočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikovejším obdobím. Najohrozenejší sú mladí ľudia, ktorých organizmus nie je dostatočne zrelý. Pre TASR to uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica s tým, že pitie je v akomkoľvek množstve rizikové.
"Každé sviatky a voľný čas sa u časti našej populácie spája so zvýšeným konzumom alkoholu ako relaxácie. Tomu sa prispôsobuje aj marketing pitia alkoholu. Veľkonočné sviatky sú tradične v našej spoločnosti tiež takýmto obdobím. Nakoľko podľa medicíny každý konzum alkoholu je pre človeka zo zdravotného hľadiska rizikovým, pri zvýšenom pití, ako je to aj v prípade sviatkov, sa aj riziko zdravotné úmerne tomu zvyšuje," poznamenal.
Ľudia sa počas veľkonočných sviatkov môžu stretnúť aj s väčším nátlakom. "Určitá časť našej spoločnosti ešte stále počas veľkonočných sviatkov ponúka najmä šibačom alkohol a niekedy na nich opakovane naliehajú, aby si vypili. (...) Ohrození sú najmä rizikoví konzumenti alkoholu, ktorým alkohol chutí aj mimo sviatkov, ale cez sviatky sa ešte viac rozpijú," podotkol odborník.
Cez sviatky sú podľa neho najohrozenejšou skupinou mladí ľudia. "Ich organizmus nie je dostatočne zrelý biologicky ani psychicky. Ľahšie podľahnú lákaniu či niekedy nátlaku okolia, len aby si vypili," doplnil. Mladiství podľa neho nemajú vytvorenú toleranciu na alkohol ako pravidelní pijani a nárazové pitie tak u nich môže skončiť ťažkou otravou.
Okruhlica upozornil, že rizikom je akékoľvek množstvo alkoholu. V rámci prevencie závislostí odporúča najmä zásadu nepiť alkohol. "Dospelí by nikdy nemali v prítomnosti detí piť, lebo sú pre nich vzorom," apeloval. Významnou časťou prevencie sú podľa neho zákonné opatrenia na obmedzenie problémov, súvisiacich s konzumáciou alkoholu a iných návykových látok. Upozornil, že ich treba dôsledne dodržiavať a adekvátne sankcionovať ich porušenia. "Najmä pokiaľ ide o predávanie či ponúkanie alkoholu deťom a mladistvým do 18 rokov," uzavrel.


akb ima

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...