P. BYSTRICA: Pacienti NsP sú pobúrení poplatkom za používanie elektrospotrebičov Považská Bystrica 28. marca (TASR) – Pacienti hospitalizovaní na lôžkových oddeleniach Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Považská Bystrica 28. marca (TASR) – Pacienti hospitalizovaní na lôžkových oddeleniach Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici musia platiť za používanie vlastných elektrospotrebičov päť eur. Vyplýva to z cenníka, ktorý v nemocnici platí od októbra minulého roku. Niektorí pacienti považujú poplatok za neúmerne vysoký, hovoria dokonca o zdieraní.Podľa pána Rudolfa prišla za ním počas hospitalizácie pracovníčka nemocnice a oznámila mu, že za používanie tranzistorového rádia musí zaplatiť päť eur. "Najviac ma zarazilo, že mi dala papier a musel som to ísť zaplatiť do nemocničnej pokladne. Je to nehorázna cena, neviem, koľko je to presne, no tranzistor spotrebuje elektrinu za pár centov," doplnil. Podľa manažéra elektrotechnickej spoločnosti Stanislava Hlavča, nabitie notebooku trvá v priemere asi tri hodiny a podľa druhu batérie spotrebuje na jedno nabitie elektrickú energiu za asi 25 centov. Rádovo niekoľkonásobne nižšia je spotreba elektrickej energie pri počúvaní klasického rozhlasového prijímača. "Pri počúvaní rádia na polovičnej hlasitosti minie elektrickú energiu za 25 centov asi za 100 hodín," doplnil Hlavčo. "Nemocnica musí naháňať financie nielen tým, že šetrí, ale musí naháňať aj príjmy. Ak má nemocnica nejaké náklady, ktoré bezprostredne nesúvisia s kvalitou poskytovania zdravotnej starostlivosti a má možnosť si tieto náklady doplniť, prečo by to nevyužila," povedala odborná poradkyňa riaditeľa NsP v Považskej Bystrici Beáta Habeková s tým, že v cenníku je zadefinované používanie vlastného notebooku, DVD-prehrávača, rádia a televízie. Za nabitie mobilných telefónov sa podľa nej v nemocnici neplatí.NsP Považská Bystrica je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Ako informovala jeho hovorkyňa Vlasta Henčelová, samosprávny kraj neurčuje cenník jednotlivých nemocníc. "TSK stanovuje jedine cenu prednostného ambulantného vyšetrenia, ostatné položky v cenníku sú v kompetencii štatutárov zdravotníckeho zariadenia," doplnila Henčelová.

Štítky :

Máte po 20-ke a nosíte okuliare či šošovky? Teraz je ideálny čas sa ich zbaviť

Ak patríte k tým, ktorí sa kvôli krátkozrakosti trápia s okuliarmi či šošovkami už od detstva alebo puberty, máme pre vás dobrú správu. Medzi 20. až 25. rokom života sa očná chyba ustáli a práve vtedy je ten najlepší čas podstúpiť laserovú operáciu očí, ktorá vás dioptrií navždy zbaví.